Ustawa nr 27 z 1971 a dział spadku

• Autor wątku Autor wątku lmc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lmc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
W 1974 roku mój krewny w oparciu o ustawę z 26.10.1971 r. Nr 27 poz 250 wraz z gruntem rolnym ok 0,5 ha przejął na własność 1/4 działki budowlanej z 1/4 budynku - kamienicy znajdującej się w centrum miasta. Otrzymał na to akt własności ziemi wystawiony przez Naczelnika Powiatu. W 2003 roku zmarł jego teść i rodzina chce wystąpić o dział spadku w zakresie tej 1/4 kamienicy. Czy mają do tego prawo?

A teść tego krewnego miał jakies prawa do tej kamienicy? Jaki jest stan w księdze wieczystej?

Tak to była jego-teścia 1/4 majątku, a o stanie księgi wiem tylko tyle, że do tej pory 3/4 kamienicy rozpisano na zasadzie darowizny pomiędzy dzieci. Jedynie ta ostatnia ćwiarka była własnością tego

jego teścia, a reszta była rozpisana darowiznami pomiędzy dzieci.

Wiec w pierwszej kolejnosci prosze sprawdzic ksiegi wieczyste.
Rozumiem, ze krewny najpierw tą ziemie kupił lub otrzymał darowizne od tescia, przy czym nie zachowano prawem przewidzianej formy umowy, a dopiero potem otrzymał stwierdzenie nabycia własnosci na podstawie ww ustawy?

Dokładnie-brak jest umowy, a jedynie krewny posiada akt własności ziemi i 1/4 kamienicy w mieście wystawiony przez naczelnika powiatu na mocy w/w ustawy z 1971 r. Rodzina twierdzi, że nic o tym nie wiedziała. Teraz ktoś to odszukał w papierach i jest kłopot. Czy faktycznie spadkobiercy mogą wystapić do sądu o dział spadku dot. tej 1/4 kamienicy. Teść był w mniemaniu rodziny do czasu swej śmierci właścicielem przedmiotowej części spadku.

Czy na tym "akcie nadania ziemi" przytoczone są jakies konkretne nr artykułów tej ustawy?
Przede wszystkim trzeba jak najszybciej uregulowac sprawy wieczystkoksiegowe, jesli jeszcze nie są uregulowane. Ta decyzja stwierdzająca nabycie własnosci powinna byc podstawą do ujawnienia aktualnego stanu prawnego w ksiegach wieczystych.
Najlepiej zrobic to na wczoraj bo pozniej sprawa moze sie skomplikowac.
To powinno byc zalatwione juz w 1974r.!

Na akcie podano art. 1, 5, 12 ustawy z 26.10.1971 - Mam pytanie gdy dokona wpisu do księgi to może spać spokojnie?

[cytat="lmc"]Mam pytanie gdy dokona wpisu do księgi to może spać spokojnie?[/cytat]
Tak, ta sprawa juz mu snu z oka nie zdejmie :)

Powrót