Ustawa o obronie ojczyzny, art 71, a RODO i dane osób trzecich

• Autor wątku Autor wątku Rar0g
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rar0g

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,

Zgodnie z art 71 Ustawy o obronie ojczyzny każdy pracownik/żołnierz wojska ma obowiązek przekazać dość sporą ilość danych do celów ewidencyjnych.

Na sprzeciwy związane z udostępnieniem takiej ilości danych odpowiedziano, iż przepisy RODO w związku z wyżej wymienioną ustawą nie obowiązują, gdyż zgodnie z art 2 ustęp 2 a) przepisów RODO, nie stosuje się ich w ramach działalności nie objętej zakresem prawa UE.

Czy jest to prawidłowy argument?

Co mnie bardziej ciekawi to jak obowiązek podania swoich danych ma się do obowiązku podania danych rodziny (w tym rodziców) wraz z ich nr PESEL np.? Rodzice żołnierza/pracownika mogą nie wyrazić, aby przekazano ich dane i będzie to prawidłowe uzasadnienie?

Prosiłbym o wyjaśnienie.
:-)

Jeżeli to zły dział to proszę o przeniesienie.
Pozdrawiam

By dalej dyskutować oczywiście powinieneś przeczytać cały art. 71 - nie trzeba zerkać w jakieś sprzeciwy skoro w tym artykule jest mowa o nieobowiązywaniu RODO i przetwarzaniu również bez wiedzy i zgody. Tak ustalono i tak jest. Rodzice mogą protestować - nikt im tego nie zabroni. Ale nikt też nie przestanie przetwarzać ich danych.

Za bardzo nie rozumiem o czym mamy dyskutować. O zasadności przetwarzania tych danych?

Jeżeli nie ma dyskusji to nie ma dyskusji :)

Mi chodziło konkretnie o taki przypadek w który np. mi rodzice nie udostępniają danych bo nie wyrażają zgody, abym ja je przekazywał. I zgodnie z art 71 pracownik ma obowiązek podania danych, który nie posiada(rodzice mu nie udostępnili). I na moje proste myślenie jest tu zasadny konflikt.

Powrót