[Ustawa o petycjach] Podmiot reprezentujący i podpisy

• Autor wątku Autor wątku Kapcioch
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kapcioch

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Pytania dotyczą Ustawy z dnia 11 lipca 2014 r. o petycjach (Dz. U. z 2014 r., poz. 1195). Internetowy System Aktów Prawnych
Petycję wnoszę w formie papierowej.

Mam pytania dotyczące Art. 4:
ust. 2 pkt 1: oznaczenie podmiotu wnoszącego petycję; jeżeli podmiotem wnoszącym petycję jest grupa podmiotów, w petycji należy wskazać oznaczenie każdego z tych podmiotów oraz osobę reprezentującą podmiot wnoszący petycję;

Pierwsze pytanie: Czy jeśli petycję wnosi wiele podmiotów (podaje swoje dane i podpisuje się obok nich) - czy można wskazać 'podmiot reprezentujący' wszystkich wnoszących daną petycję? To pytanie ma związek z kwestią uniknięcia przesyłania papierowych odpowiedzi na petycję do wszystkich podmiotów, które się pod nią podpisały, bo to moim zdaniem zbędna papierologia.

ust.4. Petycja składana w formie pisemnej powinna być podpisana przez podmiot wnoszący petycję, a jeżeli podmiotem wnoszącym petycję nie jest osoba fizyczna lub gdy petycję wnosi grupa podmiotów – przez osobę reprezentującą podmiot wnoszący petycję.

Drugie pytanie: Czy jeśli osoba fizyczna podała swoje dane poprzez wpisanie ich pismem odręcznym (nie majuskułami), ale zapomniała dodać podpis (nie było tabeli z wyszczególnionymi polami, jedynie czysta strona na dane z podpisami) - czy jej imię i nazwisko można traktować jako jej podpis? Czy to może być przyczyną zwrotu petycji w celu wyjaśnienia, o czym mowa w Art. 7 ustawy?

Pytanie pierwsze. Ustawodawca wprowadził małe zamieszanie stosując, w różnym znaczeniu, termin "podmiot". Proszę przeczytać art. 2 ust. 1 ustawy.
Odpowiadając: TAK, a nawet trzeba, bo - moim zdaniem - taka jest intencja tego przepisu.

Pytanie drugie. Podobnie, bo nie jest jednoznaczne (jak porównamy art. 2 ust. 1 z art. 4 ust. 4 ustawy), co z podpisami w przypadku grupy podmiotów składającej się z osób fizycznych. Odpowiadając: nie wiem, chociaż - uwzględniając dotychczasowy krótki okres życia ustawy, a więc braku i praktyki, i orzecznictwa - istnieje ryzyko odrzucenia/nierozpatrzenia. Artykuł 7 ustawy nie dotyczy omawianego przypadku - i w ogóle w ustawie taki przypadek (art. 4 ust. 4) nie jest uregulowany.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

trudniak napisał:
TAK, a nawet trzeba, bo - moim zdaniem - taka jest intencja tego przepisu.

Zatem jeśli napiszę:
Osoba reprezentująca podmiot wnoszący petycję:
Dane osoby fizycznej/prawnej.

to adresat petycji poprawnie zinterpretuje, ze właśnie do tej osoby ma kierować korespondencję?

Moim zdaniem ustawodawca mógł wprowadzić bardziej zrozumiały termin, np. Podmiot reprezentujący grupę podmiotów wnoszących petycję. Ale jeśli tak napiszę adresat mógłby zwrócić petycję jako niezgodną z ustawą.

Z podpisami rozwiązałem tak, że zebrałem brakujące.

kapcioch napisał:
zatem jeśli napiszę:
osoba reprezentująca podmiot wnoszący petycję:
dane osoby fizycznej/prawnej.

To adresat petycji poprawnie zinterpretuje, ze właśnie do tej osoby ma kierować korespondencję?

tak

Powrót