A
Aaisia
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam,
Mam kilka pytań dotyczących prawa autorskiego.
1. Czy osoba prawna może dysponować majątkowymi prawami autorskimi?
Wydaje mi się, że tak, że nie tylko osoby fizyczne.
2. Czy osobiste prawa autorskie służą zawsze twórcy?
Myślę, że tak (art. 16.)
3. Z chwilą śmierci twórcy jego prawa osobiste wygasają czy są dziedziczone przez spadkobierców?
Prawa osobiste wygasają, jedynie spadkobiercy mogą dysponować tymi prawami.
4.Producenci aparatów fotograficznych wypłacają organizacjom zbiorowego zarządzania 3% kwoty należnej z tytułu sprzedaży tych urządzeń?
Opłaty te są wnoszone na rzecz twórców, ale opłaty są pobierane przez organizacje zbiorowego zarządzania, także na pewno producent wypłaca te ok. 3%, ale komu? (art. 20.)
5. Umowa o przeniesienie praw autorskich musi mieć formę zwykła pisemną, pisemną kwalifikowaną czy notarialną?
A jaka umowa przy licencji wyłącznej?
Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.
Mam kilka pytań dotyczących prawa autorskiego.
1. Czy osoba prawna może dysponować majątkowymi prawami autorskimi?
Wydaje mi się, że tak, że nie tylko osoby fizyczne.
2. Czy osobiste prawa autorskie służą zawsze twórcy?
Myślę, że tak (art. 16.)
3. Z chwilą śmierci twórcy jego prawa osobiste wygasają czy są dziedziczone przez spadkobierców?
Prawa osobiste wygasają, jedynie spadkobiercy mogą dysponować tymi prawami.
4.Producenci aparatów fotograficznych wypłacają organizacjom zbiorowego zarządzania 3% kwoty należnej z tytułu sprzedaży tych urządzeń?
Opłaty te są wnoszone na rzecz twórców, ale opłaty są pobierane przez organizacje zbiorowego zarządzania, także na pewno producent wypłaca te ok. 3%, ale komu? (art. 20.)
5. Umowa o przeniesienie praw autorskich musi mieć formę zwykła pisemną, pisemną kwalifikowaną czy notarialną?
A jaka umowa przy licencji wyłącznej?
Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.