Ustawa o terminach zapłaty w transakcjach handlowych

• Autor wątku Autor wątku rewizor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rewizor

Użytkownik
Odpowiedzi
239
Witam,
dość długo szukam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie jednakże nigdzie nie mogę jej znaleźć więc postanowiłem je zadać tutaj - może ktoś będzie w stanie mi pomóc.
Moje pytanie brzmi: czy ustawa o terminach zapłaty w transakcjach handlowych, a dokładniej jej zapis o możliwości naliczeniu opłaty za nieterminową płatność w równowartości kwoty 40 euro wg. przelicznika na dzień wyznaczony jako termin zapłaty ma zastosowanie tylko w transakcjach między firmami czy również w transakcjach między firma a osoba fizyczna nieprowadząca działalności gospodarczej?

Będę wdzięczny za odpowiedź popartą konkretnymi przepisami aktualnie obowiązującego prawa.

tylko i wyłącznie w transakcjach pomiędzy podmiotami gospodarczymi

a który art. tej ustawy o tym mówi?

USTAWA z dnia 12 czerwca 2003 r. o terminach zapłaty w transakcjach handlowych
art. 3

Pisząc o ustawie o terminach płatności miałem na mysli tą z 8 marca br.

USTAWA z dnia 8 marca 2013 r. o terminach zapłaty w transakcjach handlowych
art. 2

trudno znaleźć?

Skoro powstał już taki temat, to może ktoś będzie w stanie odpowiedzieć mi na moje pytanie dotyczące ustawy.

Czy Waszym zdaniem możliwa jest kumulacja roszczeń odsetkowych wynikających z art. 5 i 7 ust. 3 Ustawy?

Chodzi o sytuację, w której strony zastrzegają w umowie termin zapłaty dłuższy niż 60 dni (dajmy na to 90 dni), przy czym nie jest spełniony warunek, o którym mowa w art. 7 ust. 2.

Na podstawie art. 5 można dochodzić odsetek ustawowych od 31 dnia od spełnienia świadczenia oraz dostarczenia dłużnikowi faktury/rachunku (odsetki do dnia zapłaty, nie dłużej jednak niż do dnia wymagalności).

Na podstawie art. 7 ust. 3 w związku z art. 7 ust. 1 wierzyciel może dochodzić odsetek za zwłokę (określonych w ordynacji podatkowej), od 61 dnia (od doręczenia faktury/rachunku) do dnia zapłaty.

Jeżeli jednak strony przewidziały 90-dniowy termin płatności, to wychodzi na to, że:
1. Wierzyciel może żądać odsetek ustawowych od 31 dnia do dnia wymagalności;
2. Wierzyciel może żądać odsetek, o których mowa w art. 7 ust. 1, począwszy od 61 dnia;

Czy w takiej sytuacji, od 61 dnia wierzyciel traci uprawnienie do dochodzenia odsetek określonych w art. 5? Czy w okresie od 61 dnia następuje kumulacja odsetek?
Zadając pytanie od innej strony: czy zastrzeżenie wbrew warunkowi określonemu w art 7 ust. 2, dłuższego niż 60-dniowy terminu, powoduje że roszczenie staje się wymagalne po upływie 60 dni (literalne brzmienie ustawy na to nie wskazuje), niezależnie od tego co strony przewidziały w umowie? Czy po stronie wierzyciela powstaje jedynie roszczenie o odsetki, przy czym nie wpływa to na wymagalność roszczenia o zapłatę należności głównej?

Powrót