Ustawa o utrzymaniu czystości i porządku w gminach.

• Autor wątku Autor wątku demeter
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

demeter

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam!
Mieszkam na wsi,kilka dni temu przyszło mi zawiadomienie listem poleconym
Zgodnie z ustawą z dn.13 września 1996r.(Dz.U. z 2005r. nr.236,poz.2008 z późn.zm.)
"Właściciele nieruchomości są zobowiązani do zawarcia umowy z podmiotem uprawnionym na odbiór odpadów komunalnych do dnia 31.maja 2008r.,nie wywiązanie się z obowiązków w regulaminie utrzymania czystości i porządku na terenie gminy zagrożona jest karą grzywny."
Czy mam obowiązek do zawarcia takiej umowy,czy też mogę indywidualnie wywozić swoje śmieci powiedzmy raz na kwartał na śmietnisko?

Proszę poprosić o wzmiankowany regulamin. Tam są dokładne wytyczne co do sposobów utrzymywania czystości.
Raczej nie ma takiej możliwości. Nie każdy może wywozić odpady. Również zwrot "jest zobowiązany" wskazuje na obowiązek.

[cytat="demeter":owo46b2d]...czy też mogę indywidualnie wywozić swoje śmieci powiedzmy raz na kwartał na śmietnisko?[/cytat:owo46b2d]

Mam nadzieję, że nie na "dzikie wysypisko śmieci".
Aby samemu wywozić śmieci, również niezbędne jest zawarcie umowy z właścicielem (zarządcą) śmietniska. Mając taką umowę (raczej wątpliwe do załatwienia-względy sanitarne, BHP itp.), należy ją okazać podmiotowi realizującemu wywózkę śmieci w gminie.
Przedmówca ma rację - samemu raczej nie można zajmować się wywózką śmieci.

Powrót