ustawa telekomunikacyjna - art 61a

• Autor wątku Autor wątku michal.zu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

michal.zu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,
Czy operator ma prawo podnieść opłatę za usługę ze względu na podwyżkę vat jeżeli mam z nim podpisaną umowę na wartość brutto?

W przypadku kiedy umowa byłaby podpisana na wartość netto to byłoby właściwe. Ale w przypadku kiedy umowa jest na wartość brutto to moim zdaniem usługodawca powinien być na tym stratny, a nie klient. Czy powolywanie sie na art61a przez uslugodawce jest wlasciwe?

Podwyższam do góry z nadzieją na odpowiedź:)

Też jestem ciekawa, wg mnie nie. I mam nadzieję, że jakiś expert zabierze głos.

Ale ja nie rozumiem w ogóle argumentacji. Jeśli jest podwyżka VATu to przecież usługi i towary idą w górę, czy to jest jogurt czy usługi telekomunikacyjne. Tylko przy tych drugich jest umowa na świadczenie ciągłe, dołączony jest regulamin z cennikiem usług. Cennik się zmienia bo zmieniają się kwoty VAT. Brutto to jest kwota już z VATem, więc jak najbardziej uzasadniona jest podwyższa - oczywiście o 1 % w tym wypadku (chyba, że gdzieś zmieniła się stawka podatkowa).

Colder napisał:
Ale ja nie rozumiem w ogóle argumentacji. Jeśli jest podwyżka VATu to przecież usługi i towary idą w górę, czy to jest jogurt czy usługi telekomunikacyjne. Tylko przy tych drugich jest umowa na świadczenie ciągłe, dołączony jest regulamin z cennikiem usług. Cennik się zmienia bo zmieniają się kwoty VAT. Brutto to jest kwota już z VATem, więc jak najbardziej uzasadniona jest podwyższa - oczywiście o 1 % w tym wypadku (chyba, że gdzieś zmieniła się stawka podatkowa).

Na jogurt umowy sie nie podpisuje;)

Brutto to kwota z vatem, ktory jezeli sie podniosl, to dla mnie cena brutto powinna byc taka sama, a stratny powinien byc uslugodawca w mojej opinii.

A niby z czego to wynika? Wina usługodawcy, że VAT się podniósł?

Wynika to z podpisanej umowy na określoną kwotę brutto. Usługodawca powinien podpisywać umowy na kwotę netto i problem byłby z głowy.

Dlatego przepis prawa telekomunikacyjnego można zmienić, jeśli jest zmiana prawa w tym zakresie. Jeśli jest konsument, to należy podawać kwoty brutto. Konsument nie wrzuci tego w koszty prowadzonej działalności gospodarczej. VAT i tak trzeba zapłacić i nic tego nie zmieni, więc nie widzę powodu pretensji w stronę operatora, jeśli jest to wina polityków.

Colder napisał:
Dlatego przepis prawa telekomunikacyjnego można zmienić, jeśli jest zmiana prawa w tym zakresie. Jeśli jest konsument, to należy podawać kwoty brutto. Konsument nie wrzuci tego w koszty prowadzonej działalności gospodarczej. VAT i tak trzeba zapłacić i nic tego nie zmieni, więc nie widzę powodu pretensji w stronę operatora, jeśli jest to wina polityków.

I dlatego my male ludziki jestesmy jak marionetki, nikt sie nie sprzeciwia, nikt nie walczy... a umowe to chyba mozna do kosza wyrzucic...

Nie, możesz wyrazić swoją opinię na ten temat przy najbliższych wyborach.

Przecież umowę może Pan zawsze zarwać. Niestety w tym przypadku "opłatę wyrównawczą" będzie trzeba pokryć.

Ale ja nie mam pretensji odnośnie podwyzki vatu tylko calkowicie do czegos innego jak wynika z niniejszego posta.

Cena wzrasta ponieważ wzrasta VAT, nie jest to wina operatora. Wypowiedzenie umowy wiązać się będzie z koniecznością zapłaty operatorowi kary umownej.

Wzrasta vat, cena dla mnie nie powinna zgodnie z podpisana umowa. Strata powinna byc po stronie operatora. Nie ma przepisu prawnego, ktory to okresla.

VAT jest podatkiem wielofazowym konsumpcyjnym który jest w cenie usługi/towaru. Jeśli podnosi się VAT to wzrasta cena usługi i koszty ponosi m.in. konsument. Konsument jest zobowiązany pokryć należność wynikającą z VAT w chwili nabycia produktu. Ja na prawdę nie wiem, skąd Pan bierze taką, a nie inną interpretację. Proszę jeszcze raz przeanalizować specyfikę podatku VAT.

Idąc tą drogą - nabyłem usługę przed wzrostem vat podpisując umowę na kwote brutto. Dlaczego zatem usługodawca zmienia mi warunki umowy? Niech uslugodawca poniesie koszt wzrostu vat.

Widzę, że mimo usilnych prób nadal Pan nie przyjmuje do wiadomości jak funkcjonuje podatek VAT. No cóż... Również nie widzę powodów aby usługodawca taki koszt ponosił. Prawo daje mu możliwość zmiany cennika, co też uczynił.

Powrót