Ustawodastwo UE. Ubezpieczenie spoleczne, chorobowe. Niemcy Polska PIT

• Autor wątku Autor wątku wakoo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wakoo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry
Mam pytanie dotyczace ustalenia ustawodastwa w przypadku osiagania przychodow w dwoch panstwach UE.
Moje przychody to
1. Emerytura w Pl
2. Umowa zlecenie w Pl
3. Umowa o prace 1/2 etatu w D
Prace w D rozpocząłem w kwietniu tego roku. Niemiecki pracodawca wystapil o ustalenie ustawodastwa w polskim Zusie i ustalone zostalo na niemieckie. Ja wnioslem o ustalenie wyjątku ze wzgledu na emeryturę ktora przy oplacaniu skladek w ZUS Pl ciagle rosnie i gdy osiagne wiek 55 lat zostanie ponownie przeliczona. Ostatnia odpowiedz niemieckiej strony jest taka, ze jest to mozliwe, ale niemiecki pracodawca musi odprowadzac skladki do polskiego ZUS. I tu mam kilka pytan i watpliwosci zakladajac ze niemiecki pracodawca nie bedzie chcial tego zrobić i pozostanę na ustawodastwie niemieckim
1. Czy platnik mojej emerytury Pl przestanie oplacac ubezpieczenie zdrowotne a platnik umowy zlecenie Pl ubezpieczenie zdrowotne i spoleczne? A co z rozliczeniem PIT ? Tam przeciez te skladki na sztywno sa pobierane czy odliczane od przychodu co razem z zaliczkami na podatek powoduje ze podatek ostateczny jest w takiej a nie innej wysokosci. Czy nie bedzie tak ze rozliczajjac sie w Pl oksze sie ze bede musial oplacic roznice wynikajacą z nieoplacenia skladek w Pl?

Powrót