Ustawowy nakaz zakładania maski w odniesieniu do Art.31. Konstytucji.

• Autor wątku Autor wątku 0mj1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
0

0mj1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Art. 31. Wolność i przesłanki jej ograniczenia

1. Wolność człowieka podlega ochronie prawnej.
2. Każdy jest obowiązany szanować wolności i prawa innych. Nikogo nie wolno zmuszać do czynienia tego, czego prawo mu nie nakazuje.
3. Ograniczenia w zakresie korzystania z konstytucyjnych wolności i praw mogą być ustanawiane tylko w ustawie i tylko wtedy, gdy są konieczne w demokratycznym państwie dla jego bezpieczeństwa lub porządku publicznego, bądź dla ochrony środowiska, zdrowia i moralności publicznej, albo wolności i praw innych osób. Ograniczenia te nie mogą naruszać istoty wolności i praw.

Czy człowiek wolny od covida stanowi zagrożenie dla społeczeństwa, dla siebie? Jeżeli nie stanowi, to z tego co rozumiem, to nawet ustawą nie może zostać nakazane założenie maski.
Jeżeli jestem w błędzie, to poproszę o wyprowadzenie z błędu.

*Kanas, bo dałeś mi ostrzeżenie za działania destruktywne. Po prostu pytam i chcę zrozumieć to co się obecnie dzieje. Nie chcę działać destruktywnie.

0mj1 napisał:
Po prostu pytam i chcę zrozumieć to co się obecnie dzieje.
Zacznij od poszerzenia swojej wiedzy o rozprzestrzenianiu się chorób zakaźnych.

0mj1 napisał:
Czy człowiek wolny od covida stanowi zagrożenie dla społeczeństwa, dla siebie?

Co rozumiesz pod tym pojęciem? Potrafisz to to udowodnić? Jak to się ma do choroby która rozprzestrzenia się metodą kropelkową i w której okres od zakażenia do wystąpienia pierwszych objawów wacha się od jednego do piętnastu dni? - ten okres to tzw. okres inkubacji (wylęgania się choroby) w czasie którym zakażony już zaraża innych w swoim otoczeniu.

0mj1 napisał:
Po prostu pytam i chcę zrozumieć to co się obecnie dzieje.
Zostało to już Tobie wyjaśnione kilkukrotnie. Dalej ciągniesz ten sam temat.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót