Ustępowanie drogi karetce a uszkodzenie samochodu

• Autor wątku Autor wątku poorchava
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

poorchava

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,
ten dział wydał mi się najbardziej odpowiedni do zadania nastepującego pytania: Sytuacja ta nie spotkała akurat dokładnie mnie, tylko byłem jej świadkiem, ale dała mi do myslenia. We wrocławiu na pl. Dominikańskim jest taki waski przejazd (w stronę ul Traugutta), że mieści się tylko jeden samochód na szerokość, a innej możliwości przejechania nie ma. Karetka jechała na sygnale i kierowca auta stojącego na światłach własnie w tym waskim miejscu (auto miało BARDZO niskie zawieszenie) usiłował zjechac z drogi karetce, w wyniku czego oberwał sobie zderzak o krawężnik. Czy mogę zostać ukarany mandatem za nieustapienie drogi karetce, jeżeli ustapienie drogi mogłoby spowodować uszkodzenie mojego samochodu?

no generalnie ciezko wyobrazic sobie sytuacje gdzie kierowca wjezdza do rzeki byle tylko przepuscic karetke, to troche wyjaskrawiony przyklad, ale wskazuje ze pewna granica w tym zakresie istnieje. z kodeksu drogowego wynika obowiazek ulatwienia przejazdu ale przeciez nie za wszelka cene, a na pewno nie za cene strat materialnych we wlasnym mieniu

Powrót