Usterka po wykonaniu przeglądu pieca a gwarancja

• Autor wątku Autor wątku nicenetcom
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nicenetcom

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, wczoraj tj. 26 października został wykonany serwis pieca Vaillant. Przegląd pieca wykonał pracownik pewnej warszawskiej firmy. Przed przeglądem piec działał bez zarzutów, jednak przed sezonem grzewczym od dwóch lat taki serwis zamawiam. Serwisant nie wykrył żadnych nieprawidłowości w funkcjonowaniu pieca, wystawił potwierdzenie wykonania usługi, dokument na druku firmowym z moimi danymi oraz rodzajem usługi i ceną 250 zł. Dziś rano okazało się, że piec bardzo długo nagrzewa ciepłą wodę, trzeba czekać około 30 sekund aby zaczęła lecieć ciepła. Tak nie było, mało tego, te 30 sekund puszczania wody to duża strata. Przy kontakcie telefonicznym, zasugerowałem, że przez przegląd nastąpiła usterka pieca i życzę sobie aby serwisant przyjechał ponownie i naprawił co trzeba. Usłyszałem w odpowiedzi, że przegląd mógł tylko polepszyć pracę pieca, że mam pretensję jakbym umył samochód w myjni, przejechał 100 km i miał pretensje, że samochód jest brudny. Po długiej rozmowie, udało mi się ustalić termin kolejnej wizyty na 2 listopada, ale właściciel firmy, z którym rozmawiałem, powiedział, że jeśli pracownik wykryje usterkę to będę musiał za tą część zapłacić bo na pewno nie byłą wynikiem procedery serwisowej. Ja uważam inaczej i pytanie do forum brzmi :

- czy taka usługa jak przegląd podlega gwarancji ?
- czy mogę żądać naprawienia pieca na koszt wykonawcy ?
- czy wykonawca może za przyczynę usterki wskazać na czynnik losowy, pomimo tego, że wyniknęła ona po naprawie, bo przed tym nie było takiego efektu, woda grzała się w 6 do 10 sekund ?

Dziękuję

Powrót