Ustne wypowiedzenie umowy najmu

• Autor wątku Autor wątku anyk31
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anyk31

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Dzień dobry!
Proszę o informację czy ustne wypowiedzenie umowy najmu jest tak samo ważne jak wypowiedzenie pisemne?
Sprawa wygląda tak: 2 lata temu podpisałam umowę najmu na czas nieokreślony. Wlascicielka przez cały okres trwania umowy wiecznie groziła mi wyrzuceniem z mieszkania. Jakieś pół roku temu powiedziała, że mam sobie znaleźć mieszkanie, bo jej siostra chce sprzedać dom. W sierpniu poinformowałam ja, że szukam pracy w innym mieście Niemiec i że jak tyłka ja dostanę, to będziemy rezygnowali z najmu. Oczywiście stwierdziła, że nie ma problemu. 2 września pojechałam do niej i powiedziałam, że dostałam pracę w innym rejonie Niemiec i że z końcem października opuszczamy mieszkanie. Ona oczywiście na to przystała. 5 września poprosiła w wiadomość Watsup, żebyśmy jej wypowiedzenie dostarczyli. 6 września dostała to wypowiedzenie z informacją, że tak jak wcześniej ustaliliśmy wyprowadzamy się z końcem września. Parę dni później otrzymaliśmy pismo, że rozmawiała z prawnikiem i termin wypowiedzenia upływa nam ostatniego grudnia. Co ja mam w takiej sytuacji zrobić, czy jesteśmy w stanie wybrnąć jeszcze z tej stacji? Mieszkamy w Monachium, gdzie jest ogromny popyt na mieszkania, a ona po dzień dzisiejszy nawet jednego spotkania nie umówiła z potencjalnym najemca. Ona gra na zwloke, bo jej siostra chce sprzedać ten dom, więc chcą jak najdłużej brać pieniądze za to mieszkanie, zwlaszcza, że inna lokatorka też ma dosyć i złożyła wypowiedzenie. Proszę o pomoc, o informację czy można coś jeszcze z tym zrobić. Jak ja zmusić żeby dotrzymała skowa.

Powrót