Ustne wypowiedzenie z pracy czy istnieje ???

• Autor wątku Autor wątku deejayrobi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

deejayrobi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam mam pytanie czy istnieje ustne wypowiedzenie z pracy pracownika ? Moja kolezanaka zbyt pochopnie podjela decyzje i wlasnie ustnie zlozyla wypowiedzenie teraz nie chce odejsc z pracy jak to sie ma w stosunku do prawa ?

Zgodnie z art.29.§2 kp umowę o pracę zawiera się na piśmie. Wobec tego także jej rozwiązanie powinno nastąpić na piśmie.

Jednak ustne wypowiedzenie może być skuteczne. Problem będzie natury dowodowej.

co nie znaczy ze wypowiedzenie ustne nie istnieje, moim zdaniem takie wypowiedzenie jest ważne, kodeks pracy nie przewiduje nieważności jeżeli oświadczenie było złożone ustnie
problem tylko z udowodnieniem tego - pracodawca będzie musiał wykazać w przypadku ewentualnego sporu, że rzeczywiście ta Pani złożyła wypowiedzenie

Panowie, a co mówi Art. 30. § 3 kp :?:
"Oświadczenie każdej ze stron o wypowiedzeniu lub rozwiązaniu umowy o pracę bez wypowiedzenia powinno nastąpić na piśmie".

Do dnia 31 grudnia 1974 roku skuteczne było wypowiedzenie umowy dokonane w formie ustnej.

Obecnie brak w kodeksie pracy sankcji w razie niezachowania formy pisemnej przez pracownika. Wobec tego czynność taka jest skuteczna.
Jednak pracownik ponosi ryzyko konsekwencji niezłożenia swego oświadczenia w formie pisemnej. Może zaistnieć sytuacja, że pracodawca uzna, że pracownik ciężko naruszył podstawowe obowiązki pracownicze, gdy po okresie rzekomego wypowiedzenia zaniechał dalszego świadczenia pracy i zastosuje wobec pracownika rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia (Art. 52 § 1. pkt 1. kp). Składając pozew z roszczeniem o przywrócenie do pracy, pracownik praktycznie nie ma żadnych szans na wygraną.

Dlatego też ja jestem "zwolennikiem" stosowania formy "papierowej".
Uważam, że wszystkie akta personalne powinny być prowadzone w formie pisemnej.

"powinno" nastapic nie znaczy ze to forma ad solemnitatem
ponadto moim zdaniem umowa o prace bez formy pisemnej jest skuteczna,mozna tez wystapic z powodztwem o ustalenie
inna sprawa, ze bardzo niemadre rozwiazanie

Powrót