Ustosunkowanie się do odpowiedzi na skargę

• Autor wątku Autor wątku toonczyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

toonczyk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Złożyłem do WSA skargę na bezczynność organu w przedmiocie udostępnienia informacji publicznej, dostałem dziś wezwanie do uiszczenia wpisu oraz odpowiedź na skargę. W odpowiedzi organ powołuje się na orzeczenie NSA, ale bardzo wybiórczo odnosi się do jego treści (chodzi o słynny wyrok NSA w sprawie ekspertyz dla prezydenta, sygn. akt I OSK 2130/11). Chciałbym ustosunkować się do odpowiedzi organu na moją skargę, ale w jaki sposób mogę to zrobić? Czy powinienem po prostu przygotować sobie wystąpienie na rozprawę, żeby przedstawić moje stanowisko sądowi przed samym wydaniem wyroku? Czy mogę ustosunkować się do odpowiedzi organu na piśmie? Jeżeli tak - czy powinienem skierować takie pismo wraz z odpisem do organu, czy wystarczy jedna kopia wysłana prosto do WSA?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Możesz ustosunkować sie do odpowiedzi organu na piśmie.Sporządzasz normalne pismo procesowe o jakim mowa w art.45 i 46 P.p.s.a.
Pismo wysyłasz do WSA w dwóch egzemparzach ,jedno dla WSA drugie WSA wyśle do organu.
Zwróć uwagę w tym piśmie ,że Organ powołuje się na orzeczenie NSA w sprawie gdzie nie byłeś stroną postępowania.Żródłami prawa w Polsce jest Konstytucja,Ustawy i Rozporządzenia a nie orzeczenia sądów w sprawach indywidualnych.Kazda sprawa jest inna.

Dziękuję za odpowiedź. Ogólnie rzecz biorąc jest mi nawet na rękę, że organ skarżony powołuje się na to orzeczenie NSA, bo w tamtym wyroku NSA w zasadzie potwierdza zasadność moich argumentów (dlatego chciałem się odnieść do odpowiedzi organu na skargę - cytowanie przez nich tamtego orzeczenia jest kuriozalne, tak jakby przyznawali mi rację).

wiwowiec napisał:
Możesz ustosunkować sie do odpowiedzi organu na piśmie.Sporządzasz normalne pismo procesowe o jakim mowa w art.45 i 46 P.p.s.a.
Pismo wysyłasz do WSA w dwóch egzemparzach ,jedno dla WSA drugie WSA wyśle do organu.
Zwróć uwagę w tym piśmie ,że Organ powołuje się na orzeczenie NSA w sprawie gdzie nie byłeś stroną postępowania.Żródłami prawa w Polsce jest Konstytucja,Ustawy i Rozporządzenia a nie orzeczenia sądów w sprawach indywidualnych.Kazda sprawa jest inna.

Czy mógłby mi ktoś podać podstawę, przepis czy komentarz na podstawie którego ustosunkowanie się do odpowiedzi na skargę jest możliwe? Nie mogę tego znaleźć ani w komentarzu, ani w przepisach ani w żadnym orzeczeniu :/

No właśnie art. 45 p.p.s.a mówi o tym, że takie pisma mogą być składane.
Tylko nie wiem, czy można to nazwać repliką? (O tym jest w Regulaminie postępowania przed sądem)

Powrót