Ustosunkowanie się do żądań po upływie 29 dni od złożenia pisma reklamacyjnego

• Autor wątku Autor wątku raae
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

raae

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Ostatnio, buty zakupione internetowo od pewnej firmy dnia 5 listopada uległy uszkodzeniu, rozkleiły się. W piśmie reklamacyjnym, powołując się na ustawie o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej zażądałem wymiany towaru na nowy lub zwrotu ceny towaru.
Pismo to wysłane zostało 20 lipca 2015r. 28 lipca dostałem informację o potrzebie dosłania zdjęć podeszw - fotki natychmiastowo wysłałem. Po paru dniach a dokładnie 4 sierpnia dostałem kolejnego maila od firmy, sądziłem że wreszcie państwo sie ustosunkowali do mojej reklamacji - podstawna lub nie. Niestety i tym razem, przedsiębiorcy brakowało danych - tym razem chodziło o okoliczności powstania wady i orientacyjną datę o której wspomniałem w piśmie reklamacyjnym. W moim przekonaniu było to czyste przeciąganie sprawy.Nie mniej jednak informację natychmiast wysłałem. Odczekałem kilka dni - bez odezwu. Postanowiłem więc wysłać pismo w którym wzywam do spełniania żądań ze względu na przekroczenie ustawowych 14 dni.

Mimo to, wczoraj tj.13.08 - 24 dni po złożeniu pisma reklamacyjnego dostałem maila w którym firma wreszcie ustosunkowała się do żądania i twierdzi, że podstawą nie jest wada fizyczna artykułu, nie powstała z winy producenta i uznają że stan rzeczonego produktu w momencie zakupu był bez zarzutu, jednakże nie zakładał on nieograniczonej trwałości. Stąd zaproponowano mi 1/4 ceny towaru. Natychmiastowo do firmy zadzwoniłem zgłaszając ze wytoczyłem juz pismo o zwrot należności ze względu na przekroczenie ustawowego czasu na USTOSUNKOWANIE się do żądań. Dostałem odpowiedź mailowo, że CZAS NA USTOSUNKOWANIE się do żądania liczony jest od momentu gdy reklamacja zawiera wszystkie według nich potrzebne informacje. W mojej opinii nie jest to zgodne z art 8.3 ustawy w którym napisanie jest ze sprzedawca ma 14 dni od postawienia ŻĄDANIA. Jak sprawa wygląda według was i co powinienem zrobić gdy i tym razem sprzedawca nie zgodzi się na spełnienie żądań? Chcę również zwrócić uwagę na to że, od momentu gdy uzupełniłem po raz pierwszy reklamacje zdjęciami do czasu ustosunkowania się minęło ponad 14 dni.. Według mnie nie było w porządku że, sprzedawca dwukrotnie, z takim, kilkudniowym odstępem dopytywał mnie o "niezbędne informacje". Uważam, ze zaniedbał sprawę i powinien zapytać raz o wszystko.

Dziękuje za pomoc,
Kacper

Ostatnia edycja:
raae napisał:
Jak sprawa wygląda według was i co powinienem zrobić gdy i tym razem sprzedawca nie zgodzi się na spełnienie żądań?
Tak jak piszesz.
1) Wystosuj pismo z żądaniem spełnienia żądania reklamacyjnego.
2) poproś o pomoc rzecznika konsumentów
3) oddaj sprawę do sądu

Powrót