Ustrój rozdzielności majątkowej a oświadczenie majątkowe

• Autor wątku Autor wątku borobodur
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

borobodur

Użytkownik
Odpowiedzi
42
Drodzy Forumowicze,

Czy składając oświadczenie majątkowe do sądu wystarczający jest fakt ujawnienia ustroju małżeńskiej rozdzielności majątkowej (poprzez wpisanie tego w oświadczeniu, że jest ustanowiony ww. ustrój) aby skutecznie się na niego powoływać?

Wydaje się, że sam fakt ujawnienia takiej sytuacji jest wystarczający, bowiem strona postępowania mając wgląd w akta sprawy zna moją sytuację majątkową, czy mam rację?

W jakim celu ma być złożone do oświadczenie majątkowe?

Nie do końca rozumiem pytanie. Oświadczenie jest składane na potrzeby kwestii wpadkowej (zwolnić czy nie zwolnić z kosztow). Jeśli chodzi Ci o argumentację merytoryczną do sprawy, zarzut, to należy do podnosić wprost w pismach czy na rozprawie.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Tomu napisał:
Jeśli chodzi Ci o argumentację merytoryczną do sprawy, zarzut, to należy do podnosić wprost w pismach czy na rozprawie.

Dziękuję za odpowiedź. Wystarczy wskazać w piśmie procesowym, że istnieje rozdzielność majątkowa (o której wspomniano w oświadczeniu majątkowym składanym przy zwolnieniu z kosztów sądowych), zaś samej intercyzy nie trzeba dołączać do pisma?

Załączyć odpis także.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Powrót