Usunięcie danych z banku

• Autor wątku Autor wątku thefinalaction
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

thefinalaction

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry

Mam pytanie w pewnej sprawie:

Dwa lata temu założyłam kartę kredytową w banku Sygma Bank. Karta założona w ramach przysługi koleżeńskiej (kolega potrzebował dodatkowego punktu do premii). Z karty w ogóle nie korzystałam, zamknęłam ją tak szybko jak było to możliwe. Zapomniałam o sprawie.

Od kilku tygodni notorycznie wydzwaniają do mnie konsultanci z BGŻ BNP Paribas. Dostałam również kilka listów, zwykłe reklamówki z ofertą kredytu. Jak rozumiem BGŻ przejął Sygmę i stąd mają moje dane.

Czy jest jakiś sposób na usunięcie moich danych z banku? Numer, z którego do mnie dzwoniono zablokowałam lecz przychodzące zwykłe listy są irytujące.

Dziękuję za odpowiedź.

Napisz pismo ze nie wyrażasz zgody na otrzymywanie korespondencji i przetwarzanie danych osobowych

@soviet100 Przed udzieleniem porady radzę zapoznać się z przepisami prawa. Bank nie przetwarza danych osobowych na podstawie zgody. Marketing produktów własnych jest jak najbardziej dopuszczalny.

@thefinalaction Masz prawo do złożenia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych w celach marketingowych. Po złożeniu takiego sprzeciwu dalsze przetwarzanie Twoich danych przez bank w celach marketingowych będzie niedopuszczalne. Bank będzie jednak dalej przetwarzał Twoje dane w innych celach.

w jakich celach bedzie przetwarzał dane ?

To już pytanie do banku. Potencjalnie mogą to być takie cele jak np:
1. Ocena zdolności kredytowej i analiza ryzyka kredytowego.
2. Cele statystyczne.

i tak zrobię, napiszę pismo z zapytaniem o dane.

ciekawy temat, też po spłaceniu zobowiązania dostaje listy z ofertami kredytu a nie przypominam sobie bym wyrażał zgodę na cele marketingowe - raczej tego pilnuje

Czytaj ze zrozumieniem!
outmc napisał:
nie przypominam sobie bym wyrażał zgodę na cele marketingowe
Bank nie musi pytać Cię o zgodę na marketing.

przy wypełnianiu wniosku o kredyt np w mbanku jest takie pytanie - prośba, zaznaczam że nie wyrażam zgody.

czytam ze zrozumieniem .

outmc napisał:
czytam ze zrozumieniem
Miałem na myśli moją wypowiedź z #3

Marketing jest dopuszczalny bez zgody, ale można się sprzeciwić.

Powrót