Usunięcie filmów z youtube

• Autor wątku Autor wątku Noon32
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Noon32

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Przez pewien czas przed wieloma laty realizowałem się sportowo. Udzieliłem wtedy kilku małym internetowym portalom wywiadów pod którymi są dzisiaj obraźliwe wpisy.
Ponieważ nie realizuję się już sportowo, zająłem się inną dziedziną życia, założyłem rodzinę chciałbym, aby dane portale usunęły filmy z moim wizerunkiem. Nie chcę, aby mój wizerunek, słowa, które wtedy wypowiadałem były przetwarzane na youtube przez kogokolwiek. Jakie są moje mozliwości prawne? Jak mogę prawnie spowodować, aby dane filmy z moim wizerunkiem znikneły z platformy youtube?
Bardzo prosze o pomoc w tej kwestii.

Zawsze masz prawo cofnąć swoją zgodę na rozpowszechnianie wizerunku. Zrób to pismem zpo.

PS.
Temat już omawiany, poszukaj, poczytaj.

Poszukałem informacji, ale nie do końca mnie one satysfakcjonują
Co jest wogóle "pismo zpo", o którym napisałeś?
Udzielając przed laty wywiadu portalowi nie podpisywałem żadnej zgody na wykorzystywanie wizerunku. Nie wiem jak się do tego zabrać, czy są może opcje zgłaszania youtube takiego problemu, aby portal usunął film? Czy też mam pisać bezpośrednio do danego portalu, który upublicznia mój wizerunek?
A co w przypadku jeśli w okresie mojej działalności sportowej byłem osoba publiczną, a dzisiaj chcę sobie spokojnie żyć na uboczu nie prowadząc podobnej działalności sportowej?
Chcialbym dodać, że pod każdym z tych wywiadów istnieje kilka bardzo obraźliwych komentarzy, które szkalują moja osobę. Pragnę, aby takie filmy wraz z komentarzami zniknęły z sieci. Czy może ktoś pomóc, ewentualnie podac linki do podobnej sprawy?
Będę ogromnie wdzięczny za pomoc!

Noon32 napisał:
... Udzielając przed laty wywiadu portalowi nie podpisywałem żadnej zgody na wykorzystywanie wizerunku....
Zatem dlaczego od razu nie zareagowałeś na bezprawne rozpowszechnianie Twojego wizerunku, tedy wezwij do zaprzestania naruszania Twoich praw w tym rozpowszechniania wizerunku.

zpo - popularny skrót - za potwierdzeniem odbioru

Tak jak napisałem wcześniej, przez chwilę startując w zawodach stałem się osobą publiczną. Zapomniałem nawet o tym, że udzielałem takich wywiadów. Ostatnio natknąłem się na nie, a pod nimi wycztałem stek wyzwisk, inwektyw, całej tej mowy nienawiści.
Dziękuję za poradę, napiszę wezwanie.

Noon32 napisał:
Tak jak napisałem wcześniej, przez chwilę startując w zawodach stałem się osobą publiczną. ...
Kompletna bzdura. Po pierwsze, start w zawodach nie czyni Ciebie osoby publicznej, nawet na chwilę, a po drugie osoba publiczna nie ma nic tutaj do rzeczy. Ustawa mówi o osobie powszechnie znanej a tą możesz być i bez startu w zawodach.

Powrót