Usunięcie konta na forum wraz z postami, wiadomościami, itp.

• Autor wątku Autor wątku dzik977
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dzik977

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!
Chciałbym usunąć konto na jednym z forów internetowych, ale nie jestem pewny, czy po jego usunięciu zostaną usunięte moje posty, wiadomości oraz wszystkie wszelkie wpisy. Podejrzewam, że nie, ale logicznie myśląc, to wydaje mi się, iż mam prawo do tego, żeby usunąć wszystkie moje wpisy itp z forum.
Czy faktycznie jest tak jak myślę i czy mógłby mi ktoś pomóc dobrać jakąś podstawę prawną, aby wystosować żądanie do administratora owego forum o usunięcie wszystkiego co jest ze mną związane?
Ogółem mówiąc, denerwuje mnie juz te forum i nie chce mieć z nim nic już wspólnego. Denerwują mnie niektórzy ludzie do tego stopnia, że szkoda tracić nerwów.

A co na to ich regulamin? U nas brzmi to tak:
[SIZE=-2]§14 Usuwania postów i tematów na forum dokonują Administratorzy i Moderatorzy. Użytkownik po upływie okresu przewidzianego w §8 nie może usunąć swojej wypowiedzi. Każda umieszczona treść może bowiem stanowić pomoc lub wskazówkę dla innych. Co do zasady żądanie ich usunięcia będą ignorowane.[/SIZE]
Wypowiedzi na forum są w zasadzie traktowane jako rodzaj towarzyskiej rozmowy i nie ma podstaw prawnych żądania ich usunięcia.

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
A co na to ich regulamin? U nas brzmi to tak: Wypowiedzi na forum są w zasadzie traktowane jako rodzaj towarzyskiej rozmowy i nie ma podstaw prawnych żądania ich usunięcia.

Chodzi o to że chce usunąć konto i wszytsko co dotyczyło mnie na nim, co sam napisałem. Potrzebowałbym jakąś ustawę o danych osobowych, że mogę z nimi robić co chcę i usuwać jak nie życzę sobie, aby dalej były opublikowane. Oczywiście wraz z tym usuwam konto.

dzik977 napisał:
... Potrzebowałbym jakąś ustawę o danych osobowych, ...
Jakaś tam jest, wystarczy uruchomić wyszukiwarkę (tag: GIODO), ale czy tutaj będzie miała zastosowanie? Na pewno nie odniesieniu do postów.

[FONT=&quot]Użyj też opcji - szukaj bo temat był omawiany.[/FONT]

LeszsekS napisał:
Jakaś tam jest, wystarczy uruchomić wyszukiwarkę, ale czy tutaj będzie miała zastosowanie? Na pewno nie odniesieniu do postów.

[FONT=&quot]Użyj też opcji - szukaj bo temat był omawiany.[/FONT]

Dlatego właśnie piszę na tym forum, aby uzyskać odpowiednią informację na te ten temat. To co ja tam pisałem na forum to jest moje i mogę chyba nie chcec aby to dalej było tam umieszczone? Zaznaczam, że nie jestem zbanowany w żaden sposób, a regulamin mojego forum nie pozwala na usuwanie tylko zbanowanym użytkownikom.

dzik977 napisał:
... aby uzyskać odpowiednią informację na te ten temat. ...
Zatem ją otrzymałeś, nie jest ona zgodna z Twoim życzeniem niestety.

PS.
Usunięcie konta nie oznacza automatycznie usunięcia wszystkich danych o Tobie.

LeszsekS napisał:
Zatem ją otrzymałeś, nie jest ona zgodna z Twoim życzeniem niestety.

PS.
Usunięcie konta nie oznacza automatycznie usunięcia wszystkich danych o Tobie.

Nieno please, cały czas mi wymijająco odpowiadasz. Przy usunięciu konta nie zostanie usunięte wszytsko o mnie, ale chciałbym wystosowac wiadomość do admina. W regulaminie nic nie ma na taki temat więc muszę mieć jakąś podstawę prawną żebym nie został po prostu "olany" :)

Nie ma takowej, nie istnieje w polskim systemie prawnym. Więc nikt tutaj wymijająco nie odpowiada.

Jak chcesz konkret:
Jeśli nie jest to wyraźnie zaznaczone, w regulaminie, że możesz żądać usunięcia postów, to nie możesz tego żądać. Możesz z ustawy żądać wyłącznie usunięcia danych osobowych.

Powrót