usunięcie zdjęc ze stron

• Autor wątku Autor wątku Marcelina_75
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marcelina_75

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Mam takie pytanie bo nie wiem czy jest sens walczyć, czy pogodzić się z zaistniałą sytuacją. Kolega mojego męża zaproponował mu sesję zdjęciową dla naszego 4 letniego dziecka. Mąż wyraził zgodę bez konsultacji ze mną, podpisał zgodę na publikację zdjęć przedstawiona mu przez tego kolegę. Okazało się , ze zdjęcia zostały wystawione między innymi na profilu fb kolegi , na płatnych serwisach fotograficznych z których kolega może uzyskać korzyści finansowe ze sprzedaży tych zdjęć. Za sesję zdjęciową nie uzyskaliśmy żadnej zapłaty. Poinformowałam kolegę męża, że nie wyrażam zgody na publikacje tych zdjęć, że mógł się ze mną skontaktować i zapytać, ale tego nie zrobił. Kolega męża twierdzi ,że poniósł nakłady finansowe na przygotowanie tych zdjęć do wystawienia w serwisach oraz , ze musiał zapłacić za wystawienie ich i w żadnym wypadku nie zamierza ich usuwać ponieważ ma zgodę jednego z rodziców. Co więcej stwierdził , że nawet jak mu to zabronimy w jakikolwiek sposób to i tak zmieni status zdjęć które zrobił u siebie w studiu na zdjęcia reporterskie , a wtedy nie potrzebuje żadnej zgody. Mąż po rozmowie ze mną przyznał mi rację co do moich argumentów i stwierdził , ze faktycznie nigdy by nie wyraził zgody na taka sesję zdjęciową. Oboje mamy pełne prawa rodzicielskie, jesteśmy zgodną kochającą się rodziną. Czy można w jakikolwiek sposób zmusić tą osobę do usunięcia zdjęć naszego dziecka, czy też niestety będziemy musieli żyć ze świadomością tego, że zdjęcia naszego dziecka funkcjonują w internecie, każdy je może kupić, a kolega męża może jeszcze czerpać z tego zyski. Uprzejmie proszę o informację czy jest sens walczyć w tej sprawie czy, stoimy na z góry przegranej pozycji. pozdrawiam Marcelina

Marcelina_75 napisał:
... Co więcej stwierdził , że nawet jak mu to zabronimy w jakikolwiek sposób to i tak zmieni status zdjęć które zrobił u siebie w studiu na zdjęcia reporterskie , a wtedy nie potrzebuje żadnej zgody. ...
"Status" zdjęcia nie wynika z podpisu lecz z jego treści. Zawsze niezbędna jest zgoda na rozpowszechnianie wizerunku, a udzielający zgody musi mieć niewątpliwą świadomość co do sposobu i celu rozpowszechniania.
Marcelina_75 napisał:
...Czy można w jakikolwiek sposób zmusić tą osobę do usunięcia zdjęć naszego dziecka, ...
Listem zpo wezwijcie fotografa do zaprzestanie rozpowszechniania wizerunku niezgodnie z udzielonym zezwoleniem. Do roszczeń z tytułu rozpowszechniania wizerunku stosuje się odpowiednio przepis art. 78 ust. 1 Prawa autorskiego.
Przy braku reakcji pozostaje tylko droga sądowa.

PS.
W odniesieniu do rozpowszechniania wizerunku dziecka wystarczy zgoda jednego rodzica.

Powrót