Uszczerbek na zdrowiu

• Autor wątku Autor wątku TakaJedna01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TakaJedna01

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie 🤗

Nie wiem jakiego zakresu prawa może dot. ta sprawa, dlatego napiszę ogólnie:

moja mama doznała uszczerbku na zdrowiu w prywatnym gabinecie podologicznym. Miała być to wizyta tylko konsultacyjna - koszt rzędu 60 zł. Jednakże pani podolog uznała, że "pomoże mamie" wykonując zabieg. I zamiast 60 zł mama zapłaciła coś koło 200 zł, i dokupiła klapki warte 300 zł.
Pani podolog zapewniła mamę, że po 72h od zabiegu usunięcia modzeli, ból stóp ustąpi. Tak się nie stało. Wizyta miała miejsce w marcu br., jest październik, a mama nie da rady założyć innych butów, niż adidasy, gdyż nadal odczuwa ból.

Konsultowaliśmy się z lekarzem ortopedą w maju. Uświadomił nas, że w przypadku mamy, która ma bardzo koślawe palce i halluksy pani podolog przy swojej wiedzy nie powinna w ogóle wykonywać jakiegokolwiek zabiegu, gdyż tylko mamie zaszkodziła. Stopy mojej mamy nadają się tylko i wyłącznie do zabiegu operacyjnego, którego koszta wynoszą mniej więcej 5000 zł. gdyż nie jest refundowany.

W związku z powyższym, czy mama może się ubiegać o jakiekolwiek odszkodowanie? W moim mniemaniu pani podolog po pełnym wywiadzie medycznym i obejrzeniu stóp powinna zaniechać wykonywania jakiegokolwiek zabiegu, gdyż podolog to nie lekarz. Dlatego nie wiem, czy jesteśmy z mamą w stanie cokolwiek zrobić w tej sytuacji? Bardzo proszę o pomoc, bo mama do dziś ma problemy z chodzeniem.

Powrót