uszkodzenie auta przez pijanego kierowcę

• Autor wątku Autor wątku 12345Przemo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

12345Przemo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Temat jest następujący. Auto zostawiłem do naprawy w warsztacie. Po naprawie pracownik tego warsztatu uderza w inne auto na parkingu. Wezwana policja, pracownik okazuje się być pijany. Z OC mojego auta , właściciel auta z parkingu chce pokryć uszkodzenia w swoim pojeździe a ja nie chcę bo utracę zniżki. Jak myślicie kto odpowiada. Rozumiem że najbardziej pijany pracownik ale czy mogę dochodzić od właściciela warsztatu , czy jego polisa będzie działać gdy jego pracownik był mocno pijany ?

Ostatnia edycja:
Odsyłam do OWU. Ubezpieczenie nie działa, gdy kierowca jest pijany, nie widzę więc podstaw do ściągania z OC twojego samochodu - ubezpieczalnia, znając fakt bycia pod wpływem kierowcy samochodu, powinna odmówić wypłaty odszkodowania.
Czy udzieliłeś pracownikowi zakładu zgody na jazdę twoim samochodem? Czy może zostawiłes samochód w warsztacie i nikt nie informował cię, że będzie twoim samochodem jeździł? Może to właściciel/kierownik zakładu udostępnił kluczyki twojego samochodu swojemu pracownikowi (lub pracownik ma stały dostęp do kluczyków klientów i pracodawca o tym wie)?
Generalnie sytuacja, gdy pracownik zakładu doprowadza do kolizji twoim samochodem i w skutek tego twój samochód jest uszkodzony - domagał bym się rekompensaty od zakładu lub jego ubezpieczyciela.

Auto zostało powierzone warsztatowi, mechanik tylko wyjeżdżał nim ze stanowiska i podczas tej operacji doszło do uszkodzenia no i wyszła ta sprawa z alkoholem. Pytanie tylko czy zadziała ubezpieczenie warsztatu czy trzeba dochodzić od mechanika

Ubezpieczenie OC jak najbardziej działa w stosunku do poszkodowanego, tylko potem ubezpieczyciel ma roszczenie zwrotne do sprawcy.

Czyli reasumując wszystkie szkody powinny być z ubezpieczenia warsztatu a na końcu za wszystko powinien zapłacić mechanik. Dobrze to rozumiem?

Twoje szkody tak, natomiast szkody w drugim pojeździe z Twojego OC z regresem do sprawcy.

Prawie na pewno w ubezpieczeniu warsztatu jest wyłączenie szkód, które kwalifikują się do likwidacji z OC komunikacyjnego. W ubezpieczeniach działalności gospodarczej takie wyłączenia są regułą.

dziękuję pieknie za pomoc

Powrót