uszkodzenie felgi na drodze

• Autor wątku Autor wątku Renata_P
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Renata_P

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
dzień dobry,

od roku walcze z ubezpieczycielami o ustalenie, kto zarzadza danym fragmentem drogi.
w grudniu 2023 roku wjechałam wieczorem w wyrwe w jezdni , nieoznakowana i uszkodziła alumiową felge znacznej wartosci.
Dziura była na zjezdzie do stacji paliw ORLEN i teraz cała historia. Policja była, zrobili notatki i zdjęcia. Wskazali, że droga zarzadza Geberalna Dyrekcja Dróg Krajowych. Wystapiłam do ich ubezpieczyciela i niestety odpisali mi, że jest to zjazd na stacje paliw i tym fragmentem drogi zarzadza stacja paliw. Z kolei ich ubezpieczyciel odpisał mi, dany fragment drogi znajdje sie w zarzadzie generalnej Dyrekcji i oni jako stacja nie biora odpowiedzialnosci za jej stan. Od tego czasu trwa przepychank ai spychologia. Co zrobić?

To wynika wprost z przepisów ustawy o drogach publicznych. Odpowiada właściciel/użytkownik gruntu, do którego zjazd prowadzi. Odwołanie, najlepiej przez prawnika, do ubezpieczyciela. A jeśli nie pomoże - pozew.

dziekuję za odpowiedż. Własnie z ustaleniem kto odpowiada za dany fragment drogi jest problem. Generalna dyrekcja wskazuje stacje paliw a oni Gneralna Dyrekcje. Zbyt długo to juz trwa i faktycznie bez prawnika sie nie obejdzie.

Powrót