Uszkodzenie komputera po reklamacji.

• Autor wątku Autor wątku PaulinaZe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PaulinaZe

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,

złożyłam reklamację z tytułu rękojmi na laptopa, w którym nie działał ekran. Reklamacja została przyjęta, laptop naprawiony. Niestety po reklamacji metalowa obudowa laptopa przyszła wklęśnięta w dwóch miejscach. Złożyłam ponowną reklamację, zażądałam wymiany na nowy lub naprawy, jeśli jest taka możliwość. Sklep postanowił zwrócić mi pieniądze za zakup.

Problem polega na tym, że aktualnie ten sam model komputera jest droższy o 1400zł. Sklep odmawia wymiany na nowy, ponieważ aktualnie nie mają tego modelu na stanie. Ten sam model jest wciąż dostępny u producenta.

Jakie są moje prawa w tej sytuacji? Czy sklep ma obowiązek zamówić brakujący towar i wymienić na nowy? Czy mogę żądać wyższej kwoty zwrotu w wysokości aktualnej ceny na stronie producenta?

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Ostatnia edycja:
PaulinaZe napisał:
Czy mogę żądać wyższej kwoty zwrotu w wysokości aktualnej ceny na stronie producenta?
Przy odstąpieniu strony zwracają sobie to co wzajeminie wobec siebie świadczyły, waloryzacja jest możliwa tylko przy istotnej zmianie siły nabywczej pieniądza (kwestia dyskusyjna czy ma to miejsce w tym przypadku - moim zdaniem wątpliwe).

Dziękuję za odpowiedź. Wiem, że to już inny dział prawa, ale może ktoś będzie wiedział co w sytuacji zniszczenia mienia? Czy ta sprawa się do tego kwalifikuje?

Powrót