Uszkodzenie laptopa przez sklep podczas naprawy

• Autor wątku Autor wątku szymmon11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szymmon11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam serdecznie!
Mam następujący problem :
Kupiłem nowego laptopa w styczniu 2016 w sklepie jednym z największych sprzedających laptopy. Jego cena to było około 3500 zł.
Jakoś w maju wystąpił problem z ekranem (nieważne) , oddałem go też wtedy do tego sklepu i było to zgłoszenie jako niezgodność towaru z umową. W ciągu tych 14 dni dostałem pismo, że naprawią itd.
Po około miesiącu dostałem SMS że laptop do odbioru - więc udaje się do danej placówki. I co się okazuje - laptop ma głebokie rysy na pokrywie i w środku, których wcześniej nie posiadał - sklep robił zdjęcia przy przyjęciu laptopa. Sprzętu nie odebrałem a dziś otrzymałem pismo, że w związku z tymi uszkodzeniami " nie ma możliwości zweryfikowania w którym miejscu doszło do powstania kwestionowanych zarysowań urządzenia - czy zgłaszane usterki powstały w autoryzowanym centrum serwisowym producenta, które wykonywało naprawę urządzenia " I zaproponowali ugodę w wysokości 100 zł.
Czy jest możliwość żądania wymiany sprzętu na nowy? Laptop był w idealnym stanie, beż kompletnie żadnych śladów użytkowania - co jest widoczne na zdjęciach. Bardzo proszę o poradę.
Pozdrawiam!

Jakie informacje zawarte są na protokole przyjęcia laptopa do serwisu? Czy jest wzmianka o uszkodzeniach, rysach, itp.?

Nie, było napisane tylko coś w rodzaju laptop przybrudzony, wypalcowany. Poza tym są zdjęcia uszkodzonych elementów z datą przyjęcia laptopa do sklepu, zdjęcia wykonywane przy mnie i dokładnie na nich widać brak aktualnych uszkodzeń.

Dzwoniła do mnie Pani z działu reklamacji w danym sklepie z zapytaniem czy zgadzam się na daną rekompensatę w wysokości 100 zł. Odmówiłem, Pani natomiast powiedziała, że przekaże tę informację do działu reklamacji. Pytałem jak będzie dalej wyglądać sprawa z moim laptopem - Pani mnie poinformowała, że laptop wróci do salonu i będzie oczekiwał na odbiór przeze mnie... Bardzo proszę o pomoc.

Czy nikt na tym forum nie jest w stanie cokolwiek mi podpowiedzieć? Bardzo proszę o jakąkolwiek sugestię ...

Oddajesz nieuszkodzony (nieporysowany) - żądaj tego samego tym bardziej, że w protokole nie ma wzmianki o rysach.

Przy tym żądaniu każ im spisać protokół dlaczego nie odbierzesz laptopa, niech napiszą że w czasie oddawania nie było rys, że są zdjęcia i opis i niech ten protokół razem z laptopem odeślą. A poza tym napisz do producenta opisując wszystko i podając adres serwisu i sklepu. Ja kiedyś miałam tak z telefonem i dostałam w serwisie nowy telefon.

Drodzy Państwo, złożyłem reklamacje w dniu 9 lipca 2016, do tej pory nie dostałem żadnej odpowiedzi. Powiedzcie mi, czy napisałem coś źle i nie będą na to odpowiadać, czy o co chodzi, bo wyczytałem, że mają 14 dni na ustosunkowanie się do reklamacji, bo jeśli tego nie zrobią to reklamacja jest uwzględniona na moją korzyść.
Treść reklamacji wyglądała tak :

………………………… (data i miejsce sporządzenia) r.
Reklamujący:
xxxxxxxx

Do
……………………………………..
……………………………………..
……………………………………..
(imię i nazwisko oraz adres sprzedawcy)

Reklamacja
Reklamuję jako niezgodny z zawartą umową przedmiot zlecenia Outlet Y50-70 i7-4720HQ/8GB/ 1TB GTX960M – nr seryjny: xxxxxxxxx , dokument zakupu: xxxxxxxxxxx, zakupiony w dniu 19.01.2016 r.
W dniu 20.06.2016 podczas sprawdzania stanu wizualnego przedmiotu umowy powracającego z naprawy z tytułu niezgodności towaru z umową zostały stwierdzone uszkodzenia towaru nie wynikające z mojej winy, lecz uszkodzenia powstałe w toku naprawy sprzętu wykonywanego przez sklep X-KOM. Danymi uszkodzeniami są głębokie zarysowania na pokrywie matrycy, oraz zarysowania w okolicy palmrestu.
Na podstawie przedstawionych artykułów Kodeksu cywilnego, żądam usunięcia wady poprzez dokonanie skutecznej naprawy rzeczy lub wymianę rzeczy na wolną od wad, bądź zwiększenie kwoty zaproponowanej mi rekompensaty do kwoty 700 zł.

…………………………………………
(podpis klienta)

Oświadczam, że w dniu ……………….……………(data złożenia reklamacji) r. przyjąłem reklamację złożoną przez ……………………………………………………. (imię i nazwisko reklamującego). Termin rozpatrzenia reklamacji ustalam na 14 dni.

………………………………………………
(podpis sprzedawcy)

Pouczenie dla sprzedawcy:

Art. 559. Sprzedawca jest odpowiedzialny z tytułu rękojmi za wady fizyczne, które istniały w chwili przejścia niebezpieczeństwa na kupującego lub wynikły z przyczyny tkwiącej w rzeczy sprzedanej w tej samej chwili.

Art. 560. § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, chyba że sprzedawca niezwłocznie i bez nadmiernych niedogodności dla kupującego wymieni rzecz wadliwą na wolną od wad albo wadę usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona lub naprawiana przez sprzedawcę albo sprzedawca nie uczynił zadość obowiązkowi wymiany rzeczy na wolną od wad lub usunięcia wady.
§ 2. Jeżeli kupującym jest konsument, może zamiast zaproponowanego przez sprzedawcę usunięcia wady żądać wymiany rzeczy na wolną od wad albo zamiast wymiany rzeczy żądać usunięcia wady, chyba że doprowadzenie rzeczy do zgodności z umową w sposób wybrany przez kupującego jest niemożliwe albo wymagałoby nadmiernych kosztów w porównaniu ze sposobem proponowanym przez sprzedawcę. Przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość rzeczy wolnej od wad, rodzaj i znaczenie stwierdzonej wady, a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie narażałby kupującego inny sposób zaspokojenia.
§ 3. Obniżona cena powinna pozostawać w takiej proporcji do ceny wynikającej z umowy, w jakiej wartość rzeczy z wadą pozostaje do wartości rzeczy bez wady.

Art. 561. § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może żądać wymiany rzeczy na wolną od wad albo usunięcia wady.
§ 2. Sprzedawca jest obowiązany wymienić rzecz wadliwą na wolną od wad lub usunąć wadę w rozsądnym czasie bez nadmiernych niedogodności dla kupującego.

Art. 566. § 1. Jeżeli z powodu wady fizycznej rzeczy sprzedanej kupujący złożył oświadczenie o odstąpieniu od umowy albo obniżeniu ceny, może on żądać naprawienia szkody, którą poniósł przez to, że zawarł umowę, nie wiedząc o istnieniu wady, choćby szkoda była następstwem okoliczności, za które sprzedawca nie ponosi odpowiedzialności, a w szczególności może żądać zwrotu kosztów zawarcia umowy, kosztów odebrania, przewozu, przechowania i ubezpieczenia rzeczy oraz zwrotu dokonanych nakładów w takim zakresie, w jakim nie odniósł korzyści z tych nakładów. Nie uchybia to przepisom o obowiązku naprawienia szkody na zasadach ogólnych.
§ 2. Przepis § 1 stosuje się odpowiednio w razie dostarczenia rzeczy wolnej od wad zamiast rzeczy wadliwej albo usunięcia wady przez sprzedawcę.

szymmon11 napisał:
Powiedzcie mi, czy napisałem coś źle
Wszystko.

Złóż pisemnie ZPO żądanie niezwłocznego wydania sprzętu w takim stanie, w jakim go przekazałeś. Poinformuj, że w przeciwnym razie skierujesz pozew do sądu.
Poproś również o interwencję rzecznika konsumentów

Nie bardzo rozumiem. Sugerujesz, że wszystko jest napisane źle? W środę jadę do rzecznika praw konsumenta, zobaczymy co on mi doradzi...

Przecież Loco1 napisał - żadne tam reklamacje i epopeje, tylko wprost zażądaj zwrotu sprzętu w stanie takim, w jakim znajdował się w momencie przekazania go do obsługi. Wyjdzie pewnie z pięć zdań, włącznie z tym o skierowaniu sprawy na drogę sądową.

Tak z ciekawości - masz wykształcenie w kierunku prawa, czy po prostu znasz się na tym?

wittka napisał:
Przecież Loco1 napisał - żadne tam reklamacje i epopeje, tylko wprost zażądaj zwrotu sprzętu w stanie takim, w jakim znajdował się w momencie przekazania go do obsługi. Wyjdzie pewnie z pięć zdań, włącznie z tym o skierowaniu sprawy na drogę sądową.

Tylko jak coś takiego napisać? Bo słownie to im mogę mówić.
Byłem przedwczoraj u rzecznika praw konsumenta w Częstochowie, gdzie z Panem porozmawialiśmy i wytłumaczył dlaczego pismo było napisane źle i wytłumaczył, że on mi nie jest w stanie pomóc gdyż moje miejsce zameldowania jest poza powiatem. W moim mieście powiatowym rzecznik jest 2 razy w miesiącu... Czyli najbliższy termin to 8 sierpnia, wtedy niestety nie będę mógł tam być, więc jedynie 22 sierpnia.

Drodzy Państwo, bardzo proszę o pomoc w napisaniu jakiegoś nie wiem, odwołania czy jakkolwiek inaczej to nazwać. Bo naprawdę mam już dosyć całej sprawy i coraz bardziej mam ochotę odpuścić i odebrać tego nieszczęsnego laptopa,.

Krótkie pismo - #9 tak jak sugeruje loco1

Tak, rozumiem, tylko czym jest " ZPO " oraz jak napisać pismo o niezwłoczne wydanie sprzętu?
Prosiłbym o jakiś wzór, szablon, cokolwiek...

ZPO - list polecony za potwierdzeniem odbioru.

Nie szukaj wzoru - napisz krótko i na temat.
W dniu ... oddałeś nieuszkodzony sprzęt do serwisu, co potwierdza formularz przyjęcia sprzętu i żądasz natychmiastowego zwrotu sprzętu w takim samym stanie. Dopisz również, że w przeciwnym wypadku zgłosisz sprawę do sądu. Koniec, kropka, na pocztę.

Ares22 napisał:
ZPO - list polecony za potwierdzeniem odbioru.

Nie szukaj wzoru - napisz krótko i na temat.
W dniu ... oddałeś nieuszkodzony sprzęt do serwisu, co potwierdza formularz przyjęcia sprzętu i żądasz natychmiastowego zwrotu sprzętu w takim samym stanie. Dopisz również, że w przeciwnym wypadku zgłosisz sprawę do sądu. Koniec, kropka, na pocztę.

Jeśli możesz, proszę sprawdź treść, wytknij błędy.

" ………………………… (data i miejsce sporządzenia) r.
Reklamujący:
xxxxxxxxxx

Do
……………………………………..
……………………………………..
……………………………………..
(imię i nazwisko oraz adres sprzedawcy)

Żądanie niezwłocznego wydania sprzętu
W dniu 20.05.2016r. oddałem nieuszkodzony wizualnie sprzęt (Outlet Y50-70 i7-4720HQ/8GB/ 1TB GTX960M – nr seryjny:xxxxxxxxx , dokument zakupu: xxxxxxxxxx, zakupiony w dniu 19.01.2016 r. ) do serwisu, co potwierdza formularz przyjęcia sprzętu, gdzie stan fizyczny reklamowanego towaru został opisany jako „Wykonano zdjęcia podglądowe sprzętu, laptop oplacowany, przykurzony, izolacja od kabla zasilającego uszkodzona”.
Żądam natychmiastowego zwrotu sprzętu w takim samym stanie wizualnym. W przeciwnym wypadku zgłoszę sprawę do sądu.

…………………………………………
(podpis klienta)

"

Szymon, aktualnie mam podobny problem jak Ty tylko, że z telefonem.
Jak udało Ci się zakończyć sprawę?

Powrót