Uszkodzenie pojazdu przez wózek widłowy odmowa ubezpieczyciela

• Autor wątku Autor wątku Kz71
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kz71

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

Proszę o pomoc jak rozwiązać opisana sytuację:

Zaparkowany samochód osobowy (parking pracowniczy za szlabanem) został uszkodzony przez wózek widłowy, który dokonywał załadunku. Sprawca kolizji podpisał oświadczenie. Na miejsce nie była wzywana policja. Wózek widłowy posiada ubezpieczenie OC.
Sprawa zgłoszona do ubezpieczyciela, który odmówił wypłaty odszkodowania argumentują, że sprawca kolizji wykonywał pracę i nie podlega to ubezpieczeniu OC wózka. Poinformował mnie, że taką szkodę powinienem zgłosić do ubezpieczyciela przedsiębiorstwa.
Po odmowie ubezpieczyciela kontakt z księgową firmy sprawcy się urwał i nie mam teraz możliwość uzyskania oświadczenia z polisa OC przedsiębiorstwa.

Jak podejść do tematu, żeby uzyskać odszkodowanie?

Należy oszacować szkodę i zwrócić się pisemnie do przedsiębiorstwa z żądaniem zapłaty odszkodowania. Jeśli przedsiębiorstwo ma wykupione OC to ubezpieczyciel powinien się szybko znaleźć.

Dziękuję za odpowiedź.
Oszacowanie szkody musi dokonać rzeczoznawca na piśmie, czy wystarczy informacja słowna z zakładu zajmującego się naprawa?
Czy przedsiębiorstwo ma obowiązek odpowiedzieć na złożone pismo?

Na początek wystarczy informacja z zakładu zajmującego się naprawą, najlepiej jednak pisemna, w stylu : szacowane koszty naprawy pojazdu wynoszą ... zł. Oczywiście przed dokonaniem naprawy musi być sporządzona pełna dokumentacja fotograficzna uszkodzeń.
Opinia rzeczoznawcy na piśmie oczywiście byłaby lepsza, ale są to dodatkowe koszty. Gdyby znalazł się jednak ubezpieczyciel przedsiębiorstwa to mógłby kwestionować konieczność ich poniesienia.
Przedsiębiorstwo ma obowiązek odpowiedzieć na złożone pismo. Najlepiej wysłać za zwrotnym potwierdzeniem odbioru.

Pismo napiszę osobiście ponieważ samochód nie stoi w warsztacie. Uzyskałem tylko orientacyjny koszt naprawy z 3 warsztatów, żeby mieć wiedzę ile taka naprawa będzie kosztować.
Dziękuję za odpowiedź.

iwcia55 napisał:
Przedsiębiorstwo ma obowiązek odpowiedzieć na złożone pismo.
Tak dla pewności :)
Na jakim przepisie opierasz powyższą odpowiedź ?

Na konsekwencjach nieustosunkowania się do roszczenia. Może być ? :)

Hmm... to nie jest odpowiedź na zadane pytanie.

Powrót