Uszkodzenie przesyłki w czasie transportu, odrzucona reklamacja w DHL, co dalej?

• Autor wątku Autor wątku Ferenczi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Ferenczi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
na początku grudnia wysyłałem do firmy 4Kraft tablet Goclever, który się zawieszał i resetował.
Reklamacja była z tytułu niezgodności towaru z umową, sklep wysłał na swój koszt kuriera DHL.
Paczkę odebrał ode mnie 3 grudnia, dodam, że nie miałem możliwości ubezpieczenia paczki, a dostarczono 4 grudnia do sklepu, sklep natychmiast sporządził protokół szkody i dokumentację zdjęciową, na którym zamieszczono, że zbito szybkę tabletu i odesłano tablet do mnie wraz z protokołem. 17.12 napisałem reklamację, wysłałem skan protokołu szkody, fakturę, zgłoszenie i potwierdzenie zapłaty, w żądaniu zgodnie z instrukcjami udzielonymi na infolinii, wpisałem "zwrot pieniędzy za tablet". Dzisiaj przychodzi mail
"Informuję, iż postępowanie reklamacyjne zostało zakończone. Reklamacja została oddalona – decyzję otrzymacie Państwo listem poleconym."

Co mam dalej z tym robić? Tablet do kosza, nie działa ekran, koszt naprawy ok. 150zł, wartość tabletu 300zł więc nieopłacalne.
PO czasie zastanawiam się, dlaczego to ja mam się bujać z reklamacjami w DHL? Przecież to sklep wybrał i opłacił kuriera, a teraz ja mam się szarpać.

Uzasadnienie znam, uzasadniają to tak, że plastikowy profil w którym umieściłem tablet nie został uszkodzony co wskazuje na ingerencję wewnątrz przesyłki.

Dodam, że jak kurier odbierał ode mnie tablet to sprawdził czy są widoczne uszkodzenia bo cytuję "jeśli coś jest uszkodzone to muszę to wpisać do listu przewozowego", uszkodzeń nie stwierdził i nic doi listu nie wpisał.

Powrót