Uszkodzenie samochodu przez zamykającą się bramę garażową – OC kierowcy czy odpowiedzialność zarządcy?

• Autor wątku Autor wątku Szumiński
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Szumiński

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Chciałbym zasięgnąć opinii w sprawie odpowiedzialności za uszkodzenie bramy garażowej we wspólnocie mieszkaniowej.

Kilka dni temu wyjeżdżałem tyłem z garażu podziemnego. Brama garażowa była całkowicie otwarta. Podczas wykonywania manewru nacisnąłem przycisk na pilocie, który służy do otwierania bramy. Usłyszałem charakterystyczny sygnał potwierdzający odebranie sygnału przez bramę.

Nie spodziewałem się jednak, że po kilku sekundach brama rozpocznie zamykanie. W trakcie cofania nie miałem możliwości obserwowania samej bramy, ponieważ koncentrowałem się na bezpiecznym wykonaniu manewru i obserwacji otoczenia pojazdu.

Brama zaczęła się zamykać i uderzyła w mój samochód. Uszkodzeniu uległ dach panoramiczny oraz element anteny dachowej. Z nagrania monitoringu wynika, że w momencie kontaktu znaczna część pojazdu znajdowała się już w świetle przejazdu (moim zdaniem około 1/3–1/2 długości samochodu była już za linią bramy).

Załączam link ze zdjęciem: https://drive.google.com/file/d/1-NEhYI1Pkrfrnvh8SCwyVi9vX0ggUwQH/view?usp=sharing

Moje wątpliwości są następujące:

1. Czy kierowca ponosi odpowiedzialność za takie zdarzenie, jeżeli brama była otwarta w chwili rozpoczęcia manewru?
2. Czy prawidłowo działająca brama garażowa powinna zatrzymać się lub ponownie otworzyć po wykryciu pojazdu znajdującego się w świetle przejazdu?
3. Jak należy oceniać sytuację, w której po naciśnięciu pilota i odebraniu sygnału przez bramę urządzenie nie pozostaje otwarte, lecz po chwili rozpoczyna zamykanie?
4. Zarządca nieruchomości sugeruje zgłoszenie naprawy bramy z mojego OC. Czy przekazanie danych polisy OC może zostać później potraktowane jako przyznanie się do winy?
5. Czy w takiej sytuacji warto oczekiwać na opinię serwisanta bramy, czy też należałoby domagać się opinii niezależnego biegłego?

Dodam, że posiadam nagranie monitoringu obejmujące całe zdarzenie oraz dokumentację fotograficzną uszkodzeń samochodu.

Będę wdzięczny za opinie osób zajmujących się prawem cywilnym, odpowiedzialnością za szkody oraz sprawami dotyczącymi wspólnot mieszkaniowych.

Skoro brama była otwarta to po co nacisnąłeś przycisk do otwierania bramy?

Szumiński napisał:
W trakcie cofania nie miałem możliwości obserwowania
To trzeba było zapewnić sobie pomoc innej osoby. Całe szczęście że tam ludzi nie było.
OC nie obejmuje takich zdarzeń.
Szumiński napisał:
Czy kierowca ponosi odpowiedzialność za takie zdarzenie
W całej okazałości ponosisz odpowiedzialność. Bez znaczenia czy brama była otwarta czy zamknięta.

Rajkocik napisał:
Skoro brama była otwarta to po co nacisnąłeś przycisk do otwierania bramy?
Aby zresetować licznik. Brama zamyka się automatycznie po 1 minucie.

victor.jan napisał:
To trzeba było zapewnić sobie pomoc innej osoby. Całe szczęście że tam ludzi nie było.
OC nie obejmuje takich zdarzeń.

W całej okazałości ponosisz odpowiedzialność. Bez znaczenia czy brama była otwarta czy zamknięta.
Zarządca chce moje OC samochodowe. Czy powinienem podać OC samochodowe czy polisę mieszkaniową, gdzie jest tam odpowiedzialność cywilna w życiu prywatnym?

Szumiński napisał:
Zarządca chce moje OC samochodowe
Zapewne uszkodzona została brama.
Szumiński napisał:
czy polisę mieszkaniową, gdzie jest tam odpowiedzialność cywilna w życiu prywatnym?
Nie wiem czy polisa mieszkaniowa obejmuje takie zdarzenie. Poczytaj co obejmuje ta polisa

Powrót