Uszkodzenie silnika w warsztacie

• Autor wątku Autor wątku biginkaso
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

biginkaso

Stały bywalec
Odpowiedzi
4 366
Dzień dobry.
Warsztat samochodowy podjął się naprawy uszczelnienia chłodnicy oleju i żeby to zrobić trzeba rozebrać pół silnika. Z tego co mówili ponoć wymienili to uszczelnienie. Po odebraniu auta z naprawy auto po przejechaniu 3km zgasło. W/w usterkę zgłosiłem to do warsztatu i 1 diagnoza była że rozrusznik się spalił. Kupiłem nowy rozrusznik i dostarczył go do warsztatu. Teraz warsztat przedstawił diagnozę że silnik jest zatarty. Po tym jak auto zgasło i stanęło na drodze wezwałem warsztat do usunięcia usterki - zabrali lawetą auto i jak wyżej napisałem że zdiagnozowali awarię rozrusznika a później zmienili diagnozę że silnik się zatarł bo wał silnika sie nie rusza. Nie do końca czują się odpowiedzialni za ta sytuacje ale podali mi police OC. Rozpoznaję wstępnie przyczyny tej awarii i wstępne opinie są takie że praca mogła zostać niedbale wykonana i mogło dojść do zatkania kanalików przepływu oleju i w konsekwencji zatarł się silnik z braku smarowania olejem. Co mam w takiej sytuacji zrobić-czy potrzebuje opinii technicznej rzeczoznawcy/ biegłego w celu określenia przyczyny awarii jak zgłaszać do ubezpieczyciela z polisy OC. Na chwile obecna szukam warsztatu który zajmie się tym zdarzeniem.

Pytanie czy mam zabierać auto z tego warsztatu czy tam mają go rozbierać - ale ja już im nie ufam.

Powrót