Uszkodznie silnika - wada fabryczna ?

• Autor wątku Autor wątku AguskaKo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AguskaKo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzień dobry,
proszę o poradę czy jestem w stanie coś wskórać w sprawie uszkodzenia silnika samochodu osobowego. Samochód Mercedes c klasa z 2015 r kupiony w 2020 roku na JDG z przebiegiem ok 160 000 , użytkowany niezbyt wiele , jako drugi samochód w rodzinie (za 2,5 roku około 10 tys km). Ostatnio jadąc słychać było z silnika jakieś stuki , więc szybko do mechanika który stwierdził obrócenie panewki, pewnie nie muszę nic mówić - koszt około 10 tys a nawet chyba więcej. Masakra. Mechanik stwierdził ze w tych silnikach to często sie zdarza - silnik 1,6 DCI R9M (wspólny projekt Mercedes/renault/ Nissan) 136 km (OM626 - oznaczenie MB). Podobno bardzo awaryjne. Czy mam możliwość dochodzenia roszczeń od sprzedawcy/ fabryki i jak to uzyskać ?
Nie ukrywam ze jestem złamana, koszty naprawy mnie całkowicie przerastają, myślałam że kupuje samochód marki premium i będę miała spokój. Abstrahując - mając wcześniej przeróżne "graty" nigdy takiej sytuacji ani nawet podobnej nie miałam . Samochód przeglądany, wymianie płyny eksploatacyjne itp. Wcześniej nie było słychać żadnych dźwięków z silnika. AC z tego co czytam nie pokrywa takich napraw.
prosze o poradę co mogę zrobić. Czy tylko naprawiać na swój koszt ?

Ze strony prawnej się nie wypowiem, ale użytkuje ten sam silnik. Robię wymiany oleju co 12 tys km. Mam przejechane 280 tys I nic się nie dzieje.
Może poprzedni właściciel zaniedbał okresy wymiany oleju i tak wyszło.
Z drugiej strony nigdy nie słyszałem o awaryjności silników 1,6 dci.

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

Przed moimi zakupem serwisowany w ASO z kompletną książką, wygląda Ok

Te silniki rzeczywiście miały problemy w autach Renault. Tylko tam producent zalecał wymianę oleju co 30 tys i to powodowało uszkodzenia w niektórych autach. Skrócenie do 15 tys (tak jak logika nakazuje rozwiązywało problem obracających się panewek. Nie wiem co ile była wymiana oleju w Mercedesie.

Auto za stare żeby wskórać coś u producenta.

15 tysięcy to ja nawet przez te 2,5 roku nie zrobiłam a olej zmieniany co rok. Wcześniej był własnością służbową Mercedes Benz i robili przeglądy i wymiany regularnie. No chyba że tylko wpisywali a nie koniecznie robili. Nie chciałabym podejrzewać

Co jaki przebieg serwis Mercedesa zaleca wymianę oleju?

Jak był serwisowany w ASO to powinien mieć przynajmniej 10 wpisów z wymianą oleju. Tak jest w książce serwisowej?

Sprawdzilam, Mercedes zaleca co 25 tys i tak robili

Więc wg dla mnie za rzadko jak na silnik podwyższonego ryzyka. Ale niestety nic z tym nie zrobisz. Kupując samochód trzeba być trochę świadomym jego wad i zalet. Jedne modele mocno rdzewieją. W innych przy rzadkiej wymianie oleju może się obrócić panewka. W jeszcze innych mogą zamarznąć kanały olejowe w zimie i silnik do wymiany. Każdy producent samochodów miał wpadki. I dlatego kupując samochód używany omijamy takie z podwyższonym ryzykiem albo godzimy się że taka usterka może wystąpić. Wtedy jest niższa cena. W 7 letnim samochodzie nie widzę szans na to że producent lub sprzedawca pójdzie ci na rękę.

Powrót