Uszkodzona bateria w laptopie - brak kontaktu przez 14 dni

• Autor wątku Autor wątku lunevil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lunevil

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.

2 grudnia oddałem do sklepu na naprawę gwarancyjną laptopa, ponieważ nie działał mi na zasilaniu bateryjnym. 9 grudnia dostałem informację, że laptop trafił do serwisu zewnętrznego i do tej pory jest cisza.
Wczoraj zorientowałem się, że gwarancja na baterię to 1 rok, który upłynął w lutym.
W związku z tym mam dwa pytania:

1.Czy w takiej sytuacji pomimo upłynięcia terminu gwarancji baterii mogę zarządać jej naprawy lub wymiany laptopa na nowy (14 dni roboczych mija jutro)?
2.Jeżeli sytuacja z punktu 1 jest nierealna, to czy jest jakaś inna droga do naprawy tej baterii przez serwis?

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

1. Skoro gwarancja na nią minęła, a jest ona uszkodzona, to pewnie nie; termin 14 dni nie obowiązuje żaden chyba, że o jakimś jest mowa w samej gwarancji.

2. Zapewne odpłatna wymiana lub brak działań - o ile to bateria jest wadliwa. Zawsze pozostaje próba złożenia reklamacji z rękojmi do sprzedawcy (a nie z gwarancji), jeśli od zakupu nie minęły dwa lata.

W gwarancji nie ma mowy o żadnym terminie. Z tego co wyczytałem, oznacza to, że wówczas producenta obowiązuje termin 14 dni do ustosunkowania się do moich roszczeń, w przeciwnym wypadku oznacza to ich akceptację. 14 dni już minęło, nadal nie otrzymałem żadnej informacji. Zastanawiam się, czy to co znalazłem w internecie to prawda i w przypadku, gdy otrzymam informację, że laptop nie zostanie naprawiony, mam podstawy prawne żeby z tym powalczyć?

Z tego co wyczytałem, oznacza to, że wówczas producenta obowiązuje termin 14 dni do ustosunkowania się do moich roszczeń, w przeciwnym wypadku oznacza to ich akceptację
Więc coś źle wyczytałeś. 14 dni obowiązuje przy rękojmi za wady w stosunku do sprzedawcy, jeśli kupującym jest konsument w rozumieniu art 22.1 KC.

Zastanawiam się, czy to co znalazłem w internecie to prawda i w przypadku, gdy otrzymam informację, że laptop nie zostanie naprawiony, mam podstawy prawne żeby z tym powalczyć?
To akurat nie jest prawdą.

Powrót