uszkodzona karta graficzna

• Autor wątku Autor wątku redkca
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

redkca

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Witam, jakiś czas temu sprzedałem kartę graficzną która była w 100% sprawna.
Cały czas była używana , 1 screen jest zrobiony chwilę przed wyjęciem karty ze slotu.
Twintech 8800GT 512MB 256bit 3dmark 12876!! GRATIS (1344461703) - Aukcje internetowe Allegro

Tymczasem koleś do mnie dzwoni i mówi że karta wywala mu artefakty i nie może zainstalować sterowników . Narazie chce mi ją odesłać , żebym coś zdziałał. Jeśli u mnie też wystąpią artefakty, to pewnie będzie chciał zwrot kasy.

I co teraz , skoro przy wysyłce była ta karta sprawna?
Mam prawo odesłać mu tą "popsutą" kartę , bez zwrotu pieniędzy?

Po odbiorze karty oceni Pan czy wada istniała w momencie wydania, a ujawniła się później, czy powstała po wydaniu towaru. Odpowiedzialność jako sprzedawca ponosi Pan za wady, które towar posiadał w momencie wydania. W zależności od oceny reklamację Pan uzna lub odrzuci.

Przed zwrotem pieniędzy, ma Pan szansę na usunięcie wady (np. na drodze naprawy), wtedy kupujący traci prawo do zwrotu, z powodu wystąpienia tej wady.

Pozdrawiam :cool:

Jakas dziwna ta aukcja , ta karta sprzedana za 1 zl?? ona jest warta z 200 250 zl , ale jak sprzedales ja za 1 zl to chyba bez roznicy Ci czy ona jest sprawna czy nie .

hehe , nie za 1 zł , ugadałem się z kolesiem który wygrał tą aukcję na kwotę 180 zł, a w aukcji widnieje 1zł , żebym mniej zapłacił allegro xd

przyszła do mnie ta karta i rzeczywiście są jakieś artefakty , pokazują się tylko na pasku ładowania windows . dzisiaj do mnie dzwonil koleś i prosił o zwrot pieniędzy i co teraz? PRZECIEŻ JA MU TĄ KARTĘ W 100% sprawną wysłałem!! kurde jak to mu udowodnić

edt.
mam kilka screenów z gry counter strike oraz dema nagrywane podczas gry, z dzień przed wysyłką tej karty tzn.(wyslałem 2 grudnia , demo z 1 grudnia) oraz 30 listopada , czyli wszystko pomiędzy wygraną aukcją a wysłaniem paczki , mam także dowód na to że nowa karta graficzna , została zamówiona 29 listopada , wysłana 30 listopada , otrzymałem ją 2 grudnia , dlatego też czekałem z wysyłka 8800gt

chyba kumacie xd?

Ostatnia edycja:
ja bym kasy nie zwracal, pewnie probowal karte podkrecac i upalił

no tak jak nie zwrócę , to będzie negatyw + ...? policja sprawa zgłoszona na allegro , sąd xdto chyba nie co? bo szkoda nerwów

ale w sumie z drugiej strony , nic mi nie mogą zrobić , posiadam dowody !!yeahxd
jeszcze pszeszukam kompa , może coś więcej znajdę

no niewiem kolego niech sie madrzejsi tu wypowiedza, co tam Twoja karta za 200zl, ja stracilem 1000zl, a allegro to sie nie boj, slynny program ochrony kupujacych to przereklamowany jest, sam kiedys od nich cos chcialem to mi sprawe cywilna odrazu kazali zakladac, a telefon byl wartosci do 500zl

mógłby ktoś jeszcze się wypowiedzieć??

Jeżeli posiada Pan dowody potwierdzające, że karta przed wysłaniem była w 100% sprawna, tak jak Pan zapewniał kupującego, do bardzo dobrze - mogą się przydać przy udowadnianiu kto ma rację. Na obecną chwilę to kupujący ma udowodnić, że ta wada istniała w momencie wydania (nadania przesyłki).

Decyzja co do zwrotu / odrzucenia reklamacji / etc. należy do Pana.

Pozdrawiam :cool:

ok, rozumiem i dziękuję ,
temat można zamknąć

Witam, to może ja też się wypowiem jako kupujący w tej aukcji, już sam screen z aukcji sprzedawcy świadczy o tym że ma on zamiłowanie do overclockingu sprzętu komputerowego, na screenie widać procesor który powinien pracować z częstotliwością 2,66 Ghz a jest podkręcony na 3,2 Ghz, poza tym wynik z 3dmarka jest dość wysoki jak na tą kartę z tym procesorem (prawdopodobnie była podkręcona w czasie testu), a w tle widać ikonę programu RivaTuner który jak wiadomo służy właśnie do podkręcania kart graficzny, i poniżej program Fraps do mierzenia liczby klatek w grach, wygląda to podejrzanie jednak przy zakupie nie wpatrywałem się w screeny jedynie na cenę która była bardzo dobra, a co do prawdziwości braku ingerencji w ustawienia karty to moich dwóch braci (byli w trakcie montowania zestawu) może potwierdzić w ewentualnym procesie że zaraz jak tylko otrzymałem też kupioną na allegro płytę główną, gdyż kompletowałem nową jednostkę centralną wrzuciłem kartę którą otrzymałem 2 dni wcześniej niż płytę główną i od razu na tabelkach z biosu widać było krzaki które powstają jak wiadomo w wyniku przegrzania (podkręcania) sprzętu, windows się włączał na tej karcie jednak nie można było zainstalować nawet sterowników, dlatego aby wykluczyć uszkodzenie płyty głównej kartę przetestowałem u sąsiada gdzie były te same objawy po czym poinformowałem o tym fakcie sprzedawcę, moim zdaniem sprzedawca po zbyt wysokim podkręceniu karty postanowił ją sprzedać by nie wyrzucać 180zł do kosza, z mojej strony jest to pierwszy przypadek gdy otrzymałem uszkodzony sprzęt z aukcji allegro, a kupiłem/sprzedałem tam już ponad 200 przedmiotów i nie posiadam negatywnych komentarzy, tak że sprzedawca niech lepiej zachowa resztki uczciwości i odda pieniądze które wyłudził.

Pozostaje domagać się naprawy, w razie jej braku, zwrotu kwoty zapłaconej za towar. Nawet jeśli karta była sprawna, to takim "podrasowaniem" wcześniej karty mogło dojść do jej późniejszego uszkodzenia, a za to odpowiada Sprzedający.
Kod:
Art. 559. Sprzedawca nie jest odpowiedzialny z tytułu rękojmi za wady fizyczne,
 które powstały po przejściu niebezpieczeństwa na kupującego,
 [COLOR="Red"]chyba że wady wynikły z przyczyny tkwiącej już poprzednio w rzeczy sprzedanej.[/COLOR]

No właśnie tu jest problem że sprzedawca nie widzi u siebie winy i nie chce oddać kasy, na razie zgłosiłem sprawę allegro, jak oni nic nie zrobią to mam nadzieję że policja będzie wiedzieć jak to rozstrzygnąć, bo innego rozwiązania raczej nie ma, a 200zł szkoda.

moim zdaniem sprzedawca po zbyt wysokim podkręceniu karty postanowił ją sprzedać by nie wyrzucać 180zł do kosza, z mojej strony jest to pierwszy przypadek gdy otrzymałem uszkodzony sprzęt z aukcji allegro,

ile razy mam powtarzać że karta była w 100% sprawna przy wysyłce , zaraz wrzuce screeny oraz demka ukazujacę twoje błędne myślenie...
skąd mogę mieć pewność , że ty tej karty nie podkręcałeś albo źle włożyłeś do płyty i poszła z dymem... , takie gadanie..

dlatego aby wykluczyć uszkodzenie płyty głównej kartę przetestowałem u sąsiada
to trzeba było mi pokazać jakiś filmik , zdjęcia ze swojego komputera albo/oraz z komputera sąsiada

tak że sprzedawca niech lepiej zachowa resztki uczciwości i odda pieniądze które wyłudził.
ŻADNYCH PIENIĘDZY NIE WYŁUDZIŁEM , NIKOGO NIE OSZUKAŁEM , !!!

Art. 559. Sprzedawca nie jest odpowiedzialny z tytułu rękojmi za wady fizyczne,
które powstały po przejściu niebezpieczeństwa na kupującego,
chyba że wady wynikły z przyczyny tkwiącej już poprzednio w rzeczy sprzedanej.
Dziwne te prawo , ale zobaczymy...

ale co mogą znaczyć screeny które mogły zostać zrobione nawet przed chwilą, bądź na każdej innej karcie graficznej w Twoim kompie, jedynym pewnym screenem jest to że po podłączeniu karty obraz jest kropkowany, co jak wiadomo jest wynikiem przegrzania pamięci ram karty, co sam uczyniłeś za pomocą programów które pokazujesz na pulpicie.

masz tam datę , wystarczy wejść w szczegóły ...
innej karty nie posiadałem do dnia wysyłki , czekałem własnie z wysyłką gt aż przyjdzie nowa karta , pisałem zresztą wcześniej ..
i tak się nie bój skoro prawo mówi , że to ja zawiniłem podkręcająć kiedyś tam kartę, to ...

Powrót