Uszkodzona przesyłka a zwrot gotówki

• Autor wątku Autor wątku gwiazdeczka71
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gwiazdeczka71

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam z pewnością temat się powiela nie jednokrotnie ale na moje pytanie konkretnie i sytuacje podobną nie znalazłam odpowiedzi.

Opisze pokrótce jak wygląda sytuacja

Ja jestem Przedsiębiorcą.

Sprzedałam przed aukcje internetową Allegro Telewizor.
Klient zapłacił , ja dobrze spakowałam (bombelki, nieoryginalny karton, i na to strecz) i wysłałam firmą kurierską DPD do klienta.

Klient odebrał przesyłkę i otworzył ją (już nie w obecności kuriera), po odpakowaniu okazało się że cała matryca jest zbita i zadzwonił do mnie - Ja mu doradziłam wezwanie Kuriera w celu spisania protokołu szkody (kurier dotarł ponownie po około 3H). W protokole szkody nie ma zawartej ważnej informacji że był karton ( poskładany w jeden duży) jest zaznaczone że są przekładni tekturowe - co mało się ma z prawdą.

Klient odesłał towar do nas - pracownik bodajże źle zrobił że go przyjął - Nie jestem pewna do końca.

My pisaliśmy pismo do DPD o reklamacje - dostaliśmy Negatywną odpowiedź - pisaliśmy odwołanie i ponownie NEGATYWNE rozpatrzenie.

Klient domaga się od nas zwrotu kosztów.

Co ja jako przedsiębiorca mogę zrobić?? Jeżeli oddam mu pieniędzę będę stratna za TV którego tak na prawdę Ja nie zniszczyłam .
Nie chcemy ponosić odpowiedzialności za zniszczenia które prawdopodobnie dokonała Firma kurierska i lub Klient.....

Co zrobić zgodnie z prawem konsumenckim??
Klient nie wysłał pisma odstąpienia od umowy ani pisma odnośnie reklamacji....

czy możemy obniżyć kwotę zwrotu gotówki o kwotę uszkodzeń??? Bo klient odesłał nas w stanie innym niż my wysyłaliśmy??

Proszę o poradę

Na żadna podstawę prawna się nie powołał ... Po prostu zamówił kuriera na własny koszt i odesłał nam na punkt

A zatem poproś klienta o informację na jaka podstawę prawną powołuje się w związku z wysłaniem towaru - wtedy wszystko będzie jasne.

E-mail napisany czekam na odpowiedź.

Jak klient odpiszę - wkleję wam tutaj

:)

Otrzymałam takiego e-mail takiej treści

Towar uszkodzony/niezgodny z opisem

"Sprzedawca bowiem odpowiada za niebezpieczeństwo przypadkowej utraty lub uszkodzenia towaru do momentu, w którym kupujący otrzyma rzecz; nie może on się uchylać od tej odpowiedzialności nawet wtedy, gdy do uszkodzenia przesyłki doszło z winy profesjonalnego przewoźnika, któremu powierzył dostawę.” - z racji tego, że został spisany protokół, a telewizor został odesłany do Państwa i nie zrzekli się Państwo praw o ubieganie się o odszkodowanie od przewoźnika oczekuje zwrotu pieniędzy z tytuły ww podstawy prawnej.

I czy to jest z pewnością prawda odnośnie podstaw prawnych??

Masz podstawy do uznania reklamacji za bezsasadną, skoro towar odebrano bez zastrzeżeń, a uszkodzenia są tego typu, że mógł je spowodować nabywca już po odbiorze. Protokół szkody nie został spisany w momencie (przed) odbiorem.

Czyli na dobrą sprawę jeżeli DPD nie rozparzyło pozytywnie jego protokołu szkody na POZYTYWNĄ , ja przyjmując sprzęt na reklamację mogę jej nie uznać gdyż towar przyszedł w stanie uszkodzonym.

Ta sprawa się ciągnie od Kwietnia 2015

Jest jakiś artykuł - paragraf idącym za tym iż nie uznaje reklamacji aby się na niego powołać.

Czy w tej kwestii odesłać mu jego sprzęt ??

Dziękuję ale #7 nic mi szczególnego nie mówi

czego nie wiem gdzie tego szukać bo #7 to nie wiem do czego jest odnośnikiem

#7 to post numer siedem w tym wątku. Brzmi on tak:

Masz podstawy do uznania reklamacji za bezzasadną, skoro towar odebrano bez zastrzeżeń, a uszkodzenia są tego typu, że mógł je spowodować nabywca już po odbiorze. Protokół szkody nie został spisany w momencie (przed) odbiorem.

Powrót