S
szimen
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 23
Zakupiłem przedmiot przez internet (część samochodowa ze szklanym elementem). Zakup na firmę.
DPD zniszczyło nam przesyłke, sprzęt uległ uszkodzeniu i po mailowych przepychankach uznało reklamację za zasadną(oczywiście pierwsza odpowiedz to było odrzucenie reklamacji...)
Jednocześnie, uznali sobie że skoro jesteśmy płatnikiem VAT jako firma, to oddadzą nam kwotę netto za sprzęt z paczki.
W skrocie: Zapłaciłem 1000zł z VAT (na to mam fakturę na firmę i przelew na tę kwotę wykonałem).
DPD zwróciło 813 zł.
Czy takie postępowanie jest legalne?
Uzasadnienie DPD:
DPD zniszczyło nam przesyłke, sprzęt uległ uszkodzeniu i po mailowych przepychankach uznało reklamację za zasadną(oczywiście pierwsza odpowiedz to było odrzucenie reklamacji...)
Jednocześnie, uznali sobie że skoro jesteśmy płatnikiem VAT jako firma, to oddadzą nam kwotę netto za sprzęt z paczki.
W skrocie: Zapłaciłem 1000zł z VAT (na to mam fakturę na firmę i przelew na tę kwotę wykonałem).
DPD zwróciło 813 zł.
Czy takie postępowanie jest legalne?
Uzasadnienie DPD:
Uprzejmie wyjaśniam, iż zgodnie z art. 88 ust. 4 pkt 1) ustawy z dnia 23 listopada 2012r. Prawo pocztowe
(Dz.U. Dz.U. 2012 poz. 1529 z późn. zm.; dalej: „Prawo Pocztowe”):
„Z tytułu niewykonania lub nienależytego wykonania usługi pocztowej niebędącej usługą powszechną przysługuje
odszkodowanie:
1) za utratę, ubytek lub uszkodzenie przesyłki pocztowej niebędącej przesyłką
z korespondencją - w wysokości nie wyższej niż zwykła wartość utraconych lub uszkodzonych rzeczy (…).”
Zgodnie z zacytowanym powyżej przepisem, odpowiedzialność DPD ograniczona jest do zwykłej wartości rzeczy.
DPD Polska nie odpowiada w szczególności za utracone korzyści, przy czym przez utracone korzyści należy
rozumieć pozbawienie poszkodowanego korzyści, które mógłby uzyskać, gdyby szkody mu nie wyrządzono.
W tym miejscu dodatkowo wskazać należy, że to na osobie uprawnionej (reklamującym) spoczywa ciężar
przeprowadzenia dowodu na okoliczność wysokości szkody w substancji przesyłki.
Kwota przyznanego odszkodowania wynosi 100% wartości netto z przedstawionej faktury zakupu. Nie przedłożyli
Państwo dokumentu świadczącego o tym, że nie są Państwo płatnikiem VAT.
W świetle powyższego, postanowiono jak na wstępie.
Informuję, iż przysługuje Państwu prawo do dochodzenia roszczeń w postępowaniu sądowym (informuję, że sądem
miejscowo właściwym dla siedziby DPD Polska jest sąd powszechny dla m.st. Warszawy w Warszawie).