Uszkodzona zawartość paczki, zwrot

• Autor wątku Autor wątku Aerox
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aerox

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry
Nie wiem czy w dobry dział jeśli nie to proszę wybaczyć :)
Moja sprawa wygląda następująco - umówiłem się ze 'znajomym z facebooka' na sprzedaż wędki - wszystko ustalone na messengerze.
Zgodnie z "umową" wpłacił mi pieniądze na konto, przygotowałem paczkę w pracy i mu to wysłałem za pośrednictwem DPD.
Paczkę odebrał dnia następnego o godzinie 9 rano wg śledzenia DPD.
Po czym około 14:30 wysłał mi zdjęcie w którym wędka jest pęknięta.
Pakowałem i kij był w stanie idealnym (nawet mam dwa filmy w dniach poprzedzających wysyłkę jak wyglądał), nie raz już sprzedawałem takie rzeczy.
Ze swojej strony nie popełniłem błędu, dodatkowo jeszcze mu umówiłem na infolinii dpd kuriera na dzień następny żeby spisał protokół uszkodzenia paczki bo w dniu doręczenia tego nie wykonał - ktoś inny odebrał mu paczkę.
Spisali to z datą dnia poprzedniego tyle tylko że na formularzu zaznaczyli że opakowanie nie było uszkodzone (a mam film od niego w którym widać że jednak było uszkodzenie paczki - wgnieciona na samym środku) a w środku kij był połamany, tak jakby chcieli teraz winę zwalić na mnie.
Powiedziałem żeby złożył reklamację na DPD bo z tego co się zorientowałem to normalnie z odszkodowania przyznają mu pieniążki z tego względu, że kij był na gwarancji, jest dowód zakupu i karta gwarancyjna - wszystko mu wysłałem.
Mam film z monitoringu w którym widać w jakim stanie kurier DPD odbiera tą paczkę ode mnie z pracy (bo tak się z kurierem DPD umówiłem) oraz jak ją ładuje na auto - wkłada nie wrzuca a także w jakim stanie ją dostarczam do pracy bo tego dnia akurat miałem dzień wolny.
Teraz dostałem od niego informacje że będzie chciał mi wysłać tego uszkodzonego kija do mnie przez DPD.
Z tego co napisał to że poradził się prawnie kogoś i ten ktoś powiedział, że w naszej sytuacji ma dwa tygodnie na zwrot towaru w takim stanie w jakim do niego trafił, nawet jeśli jesteś osobą fizyczną i było to kupione jako używane.
Dopisał również
"Zobaczymy co zrobi z tym fantem DPD, jeśli oddadzą mi kasę to nie ma problemu jeśli nie to będę musiał powołac się na reklamacje"
Co w takim wypadku zrobić ?
Dodam jeszcze iż tą wiadomość napisał mi dzień po tym jak złożył (ponoć) reklamację do DPD.
Chciał chociaż połowę kwoty żebym mu zwrócił ale grzecznie odmówiłem.
Wszystkie screeny, rozmowy, filmy mam zabezpieczone w razie czego.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Znajomy poradził się prawnie kogoś, kto zna się na prawie tak samo, jak ja na leczeniu nowotworów.

Nabywca może ci złożyć reklamację, a czy ją uznasz czy nie, to już twoja sprawa.

Powrót