Uszkodzony dowód osobisty, a lot do Polski

• Autor wątku Autor wątku tomasz.g
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomasz.g

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Z góry uprzedzę, że nie byłem pewien gdzie umieścić temat więc postanowiłem to zrobić tutaj.

No więc sprawa ma się następująco, nadłamał mi się dodów osobisty na tej kresce z tyłu, jest to stary dowód, który zawiera jeszcze adres, złamanie jest gdzieś do połowy dowodu. Nie był on klejony taśmą ani niczym innym, a kupiłem ostatnio bilety do Polski (zamieszkuję na terenie Irlandii). Mój brat mówił, że do kraju pochodzenia muszą mnie puścić bezproblemowo z nadłamanym dowodem, lecz jednak chciałem się upewnić stuprocentowo gdyż niefajnie byłoby stracic 300 euro na bilety, a w Polsce mam od dwóch lat do odebrania paszport. Mogę zaaplikować w ambasadzie o wyrobienie tymczasowego paszportu, lecz nie wiem czy wyrobią się z tym w czasie, ale lepiej pewnie spróbować niż czekać bezczynnie.

Prosiłbym osoby, które posiadają informacje na ten temat lub miały styczność z tego typu sprawą o wypowiedzenie się.

Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

Uszkodzony dowód jest nieważny, co więcej, zgodnie z naszym prawem, nie można się takowym posługiwać, grozi to grzywną (nie znam jej wysokości, ale chyba 500 zł). Zawsze możesz powiedzieć, że właśnie teraz się złamał.:evil:

Tak, tylko, że ja LECĘ do Polski, a nie z niej wylatuję, a ponoć każdy obywatel Polski ma prawo powrotu do swojego kraju nawet na nieważnym dowodzie osobistym, byle by potwierdzał on tożsamość obywatela, a mój jest tylko nadłamany.

Powrót