Uszkodzony przedmiot zakupu

• Autor wątku Autor wątku ane_eta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ane_eta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Sprawa bardzo pilna, z góry przepraszam jeśli powielam wątek.

W piątek sprzedałam sprzęt muzyczny - kolumnę. Kupujący był oglądać, miał też możliwość jego przetestowania, co oczywiście uczynił. Wszystko było w porządku. Sprzedaż dokonana bez podpisywania umowy. Na następny dzień ponowne spotkanie w celu sprzedaży tym samym ludziom innego sprzętu. Okazało się, że w tym momencie uważają kolumnę (zakupioną i przetestowaną wczoraj) za uszkodzoną i żądają zwrotu pieniędzy. Rzeczywiście głośnik mruczy. Czy mają do tego prawo, skoro ją przetestowali i kupili jako dobrą?

Mają prawo do reklamacji którą musisz rozpatrzeć. Uznajesz ich roszczenia albo nie.

A w przypadku gdy nie uznam reklamacji, pozostaje im skierowanie sprawy do sądu? I tam już mamy równe szanse na wygranie sprawy?

Mogą skierować.
Pytanie tylko czy mają jakieś argumenty przemawiające na ich korzyść ;)

Ja większość niepotrzebnych rzeczy wyrzucam albo oddaje do Domu Dziecka...właśnie dlatego, żeby nie "wozić" się z kupującymi.

Sprzęt wart jest 3 tys. zł, więc niestety nie są to drobniaki. Jest propozycja ugody, ale kosztowałoby mnie to 850 zł. Skoro przetestowali sprzęt i zdecydowali się na jego kupno, to wg logiki nie mają podstaw, dokumentów, czy dowodów, przemawiających w sądzie na ich korzyść. Nie wiem jednak czy nie mają możliwości powołania się na inne paragrafy dot. zakupu uszkodzonego sprzętu.

Niemniej jednak z góry dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi.

Powrót