uszkodzony światłowód - kto ponosi koszta naprawy?

• Autor wątku Autor wątku mcris
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mcris

Użytkownik
Odpowiedzi
54
potrzebuję pilnie porady :)

taka sytuacja:
mamy w domu internet doprowadzony światłowodem
firma (monopolista w naszej okolicy) która doprowadzała kabel, wkopała go na głębokość około 0,5 metra na naszej posesji podczas naszej nieobecności w domu, kabel był wsadzony w cienką rurkę plastikową.
Po zakończonych pracach panowie palcem wskazali że "drut jest wkopany tu i tu", nie otrzymaliśmy żadnej mapki, a ni planu poprowadzenia tego swiatłowodu. Teraz wiem już ze kabel jest położony literą L około 10m na naszej posesji.

W sobotę mój mąż przy pracach ogrodowych (przesadzanie krzaku) niechcący przekopał światłowód. Przebił szpadlem i wyrwał około 0,5 metra kabla. Zrobił to nieświadomie, ponieważ nie wiedział ze ten kabel tam jest.

Teraz firma zażądała astronomicznej kwoty za naprawę awarii, cena naprawy od 1000 w górę.

Nie mamy innej opcji podłączenia internetu, ponieważ mieszkamy na wsi i u nas w gminie jest jedyny dostawca internetu. Internet LTE nie wchodzi w grę bo za słaby sygnał.

Pytanie: skoro firma nie zabezpieczyła należycie kabla, to czy może żądać od nas 100% pokrycia kosztów naprawy?
Przecież to oni nie zabezpieczyli należycie kabla oraz nie dostarczyli nam odpowiedniej dokumentacji?

Pytanie: skoro firma nie zabezpieczyła należycie kabla, to czy może żądać od nas 100% pokrycia kosztów naprawy?
A co to znaczy wg Ciebie "należycie"? W rurze stalowej?

Przecież to oni nie zabezpieczyli należycie kabla oraz nie dostarczyli nam odpowiedniej dokumentacji?
Nigdzie nie ma obowiązku dostarczenia mapki. Chyba, że tak wynikało Ci z umowy z nimi.

Teraz firma zażądała astronomicznej kwoty za naprawę awarii, cena naprawy od 1000 w górę.
To śmieszna kwota. Ja mam średnio 6000 zł do zapłaty jak mi chłopcy wyciągną kabelek na budowie.:grin:

są wymogi układania kabli w ziemi
głębokość 0.7m i folia ostrzegawcza?

czy folia była położona ?

zm. Dz.U. 2010 Nr 115, poz. 773

§ 5
1. Dopuszcza się budowę linii kablowych podziemnych, przy czym głębokość podstawowa ułożenia kabla w ziemi powinna być nie mniejsza niż 0,7 m, a w połowie głębokości ułożenia kabla powinna być umieszczona taśma ostrzegawcza.

są wymogi układania kabli w ziemi
głębokość 0.7m i folia ostrzegawcza?
Sprawdziłem - muszę przyznać rację :)

Ostatnia edycja:
Nie zdążyłem z edycją poprzedniego postu do końca jednak już spieszę z uzupełnieniem mojej argumentacji. WyrokIII Ca 1466/18 wskazuje na niedbałość ze strony wykonawcy prac, mimo że instalacja też biegła ok 50cm w gruncie. Obawiam się, że pomimo Twojego argumentu o głębokości i "zabezpieczaniu" taśmą, wynikających z rozporządzenia, nie oznacza to automatycznie braku winy sprawcy szkody. Ciekawi mnie jak dużą siłę musiał mieć mąż, że uszkodził kabel przy "pracach ogrodowych"?

Niektórzy robią pracę ogrodowe sprzętem komatsu albo Hitachi

mcris, jest szansa na zdjęcie uszkodzenia? Jestem bardzo ciekawy jak oni ten światłowód tam zainstalowali i co to była za rurka.

gryffinian, jeśli to była zwykła rurka elektroinstalacyjna do instalacji natynkowych, do zwykła łopata sztychowa wejdzie w nią jak w masło (oczywiście taka rurka nie powinna zostać użyta pod ziemią i zgadzam się, że opisana instalacja jest wykonana błędnie).

Powrót