Uszkodzony tel na allegro.

• Autor wątku Autor wątku oracle
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oracle

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam. Kupiłem tel na allegro. Miał być prawie idealny a okazało się że miał rysę na pół wyświetlacza. To bym jakoś przebolał. Ale 2 baterie trzymają tylko 1 dzień. No nic, pomyślałem że wyładowane. Kupiłem nową baterię i taka sama sytuacja. Poszedłem z nim do serwisu, powiedzieli mi że ma zwarcie wewnętrzne i będzie szybko rozładowywał baterie.

Zarządzałem zwrotu i on twierdzi że to niby moja wina.

Tylko, że napisał, iż to nie jest jego telefon, ma go za długi i tylko włączył żeby sprawdzić czy działają funkcje.

Wg mnie to pozwala mi wygrać tą sprawę, chce skorzystać z POK allegro. Czy to ma jakieś szanse?

Oczywiście mam karteczkę z serwisu jak i wszystkie maile. W aukcji nie było nic napisane o takich wadach. Niby miał mieć jeszcze folię na wyświetlaczu.

A kto to kupuje telefony na allegro

Niestety nie wiem jak dokładnie rozwiązuje sprawę Allegro i na ile można im ufać (czytałem oczywiście regulamin usługi, ale nie miałem okazji testować jego skuteczności).
Z prawnego punktu widzenia może Pan dochodzić swoich roszczeń na podstawie przepisów o rękojmi.
Zgodnie z art 560 § 1 KC ma Pan prawo do odstąpienia od umowy co pociąga za sobą zwrot świadczeń na podstawie art 560 § 2 KC.
Musi Pan uzgodnić ze sprzedającym formę zwrotu świadczeń (art 567 § 1), ja proponowałbym wysłać mu przedmiot za pobraniem za taką samą kwotę jaką on od Pana uzyskał powiększoną oczywiście o poniesione przez Pana koszty (o czym też należy zawiadomić go przed wysłaniem).
Gdyby wtedy odmówił przyjęcia paczki uzbrojony w wydruki email/gadu gadu oraz potwierdzenia transakcji i opis z Allegro można zgłosić oszustwo organom ścigania.

Powrót