Uszkodzony telefon kupiony za pośrednictwem allegro

• Autor wątku Autor wątku GOŚĆ_1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

GOŚĆ_1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam wszystkich
22 września na allegro kupiłem telefon HTC ONE X (link: HTC ONE X 32GB POLSKI SALON ŁADNY (4629168091) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.), jak napisane było na aukcji wszystko miało być sprawne w świetnym wizualnym stanie , bez żadnych otarć ani rys. Tego samego dnia dostałem maila od sprzedającego maila w którym dziękuję za transakcję i informuję mnie o tym że jutro(23 września) wysyła telefon jak na razie wszystko przebiegało bezproblemowo . Po jakiś trzech dniach (około 26 września) dostałem przesyłkę z telefonem. Po rozpakowaniu telefonu zobaczyłem kilka drobnych rys których jak obiecywał sprzedawca miało nie być ale to drobny szczegół. Po włączeniu telefonu okazało się że telefon ma blokadę sim lock o której też nie było mowy na aukcji. Włączyłem telefon nie używając karty sim aby zobaczyć czy wszystko jest sprawne. Zauważyłem też że telefon jakby przyciął tzn nie reagował jeden wirtualny przycisk było też kilka dodatkowych bardzo drobnych mankamentów w działaniu telefonu, ale początkowo nie zwróciłem na to szczególnej uwagi bo stwierdziłem że to jakieś przycięcie systemu więc nie ma w tym problemu. Telefon na dzień lub dwa dni wylądował na półce do momentu zakupu nowej karty sim. Po nabyciu nowej karty zauważyłem że te "przycięcia" zdarzają się częściej zauważyłem też że zawsze w tym samym obszarze na ekranie dodatkowym , pobrałem więc prostą aplikację z google play do rysowania i zobaczyłem że ekran dodatkowy w pewnym rejonie nie działa. I tutaj zaczynają się schody całej sprawy 29 września (dokładnie po 3 dniach użytkowania telefonu) mailowo zgłosiłem problem kontrahentowi i powiedziałem że chce zwrócić uszkodzony telefon. Dostałem odpowiedź w której sprzedający twierdzi że wysłał sprawny i po tygodniu nie będzie uwzględniał reklamacji twierdząc że gdybym zgłosił usterkę od razu nie było by problemu z reklamacją (dziwne bo od momentu wysyłki do momentu zgłoszenia minęło tylko 6 dni nie licząc czasu przesyłki). Napisałem że mam prawo zgłosić niezgodność towaru z umową nawet po dłuższym czasie , w odpowiedzi dostałem wymówki że sprzedający nie jest firmą i te prawa do reklamacji go nie dotyczą. Odpowiedziałem że mam prawo do rękojmi które daje mi miesiąc na zgłoszenie usterki i dotyczy również osób prywatnych. Po tym mailu kontakt mailowy ustał telefon podany w allegro również nie odpowiadał pomoc pracowników allegro również nie dały . 3 października wysłałem telefon do sprzedającego dodając do paczki oświadczenie o odstąpieniu od umowy(wypełnione ze wzoru ze strony allegro). Informując o tym sprzedającego dostałem odpowiedź że nie zamierza odbierać telefonu (telefon jest nadal na poczcie i czeka na odbiór sprzedającego). 10 października byłem w sprawie telefonu na policji ale zostałem poinformowany że muszę założyć sprawę cywilne. Dowiedziałem się o sądzie online lecz niestety potrzebny jest pesel kontrahenta do założenia sprawy sądowej. Więc chciałbym od was konkretnej porady co krok po kroku mam zrobić aby założyć sprawę nieuczciwemu sprzedawcy i wyegzekwować to co mi się prawnie należy. Dodam że za telefon zapłaciłem w sumie prawie 600zł i nie zamierzam odpuszczać jakiemuś oszustowi.

Chciałem załatwić to jak najszybciej. Czy to że dostarczyłem uszkodzony telefon razem z tym dokumentem coś zmienia. .

Zdaję sobie z tego sprawę że ugodowo już tego nie załatwię. Za pomocą śledzenia paczek wiem że sprzedający dostał już ponowne awizo więc myślę że pod koniec tego tygodnia paczka do mnie wróci. Chcę się więc dowiedzieć jakie formalności muszę załatwić aby założyć sprawę ? Jakie dokumenty(dowody) będę musiał zebrać? Czy mogę złożyć to w sądzie który nie jest najbliższym od miejsca mojego zameldowania? Na chwilę obecną miejsce mojego zamieszkania nie jest miejscem zameldowania i wolałbym zaoszczędzić sobie prawdopodobnie kilku razowej podróży. Jak długo cała sprawa może potrwać? I jakie będą tego koszty?

Powrót