Uszkodzony telefon

• Autor wątku Autor wątku daeone
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

daeone

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam
We wrześniu zakupiłem smartfon firmy LG. Po ok miesiącu uszkodzeniu uległo wyjście słuchawkowe, jednak nie muszę z niego korzystać więc nie zgłaszałem sprawy do serwisu. Później uszkodzeniu uległ czytnik kart pamięci ale też wystarcza mi pamięć wewnętrzna aparatu i nie oddawałem go do naprawy. Niedawno (ok 3 tygodni temu) uszkodzeniu uległ mikrofon i oprogramowanie zaczęło stwarzać problemy (dziwne komunikaty, zawieszenia itp). Tym razem oddałem go do serwisu celem naprawy gwarancyjnej. Serwis stwierdził jednak że telefon był zalany i to spowodowało te uszkodzenia. Moja gwarancja została anulowana i telefon został zwrócony z możliwością wykonanania kosztownej naprawy pogwarancyjniej. Przekracza ona jednak wartość sprzętu więc zrezygnowałem z niej. Skontaktowałem się z autoryzowanym serwisem LG gdzie dowiedziałem się że mogę składać reklamację bezpośrednio do LG co też uczyniłem. LG sprawdziło i podtrzymało decyzję serwisu o anulowaniu gwarancji. Po kilku dniach postanowiłem go włączyć i urzywać jako pomniejszonego tabletu, jednak nie mogłem tego uczynić gdyż oprogramowanie (Android) zostało usunięte. Czy serwis mógł oddać mi telefon w takim stanie? Poza tym ja nie zgadzam się z decyzją serwisu że aparat został zalany. Jak mogę rozwiązać tą sprawę?

1) nie mógł
2) możesz reklamować u sprzedawcy
3) możesz zdobyć opinię rzeczoznawcy i z nią złożyć ponownie roszczenie

Poradnik Konsumenta

LG upiera się ze ingerencja cieczy może powodować brak możliwości uruchomienia telefonu. W mojej opinii telefon się nie włącza bo jest usunięty system operacyjny. Poradzilem się juz w Inspekcji Handlowej i teraz poszukuję wymaganych dokumentów, bo LG trzyma się zawzięcie swojej wersji że domniemana ciecz jest przyczyną wszystkich uszkodzeń.

Powrót