Uszkodzony telewizor a reklamacja.

• Autor wątku Autor wątku gregory120
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gregory120

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich.

Na początku opiszę jak wygląda moja sytuacja.

Zakupiłem na allegro w jednym ze sklepów telewizor LCD.
Jako formę dostawy wybrałem przesyłkę kurierską.
Lecz po pierwszym uruchomieniu ujawniły się wady:
- Na środku matrycy widać świecące piksele.( Dotykając tego miejsca czuć delikatne wgłębienie lub ukruszenie szkła),
- Podczas przechylania słychać, że "coś lata w środku" obudowy,
- Odstaje ramka w rogu,

Dzwoniłem do sprzedawcy w celu zgłoszenia tego. Sprzedawca powiedział, że uszkodzenia spowodowała firma kurierska i tam należy złożyć reklamację.
Powiedział jeszcze, że zawsze wyjmują każdy telewizor w celu sprawdzenia przed wysyłką. (Wg mnie może być to przyczyna uszkodzenia.)
Dzwoniłem do firmy kurierskiej. Na drugi dzień został spisany protokół szkodowy. I uruchomiony proces reklamacji.
Sprzedawca powiedział, że jeżeli firma kurierska uzna reklamację to wymienią mi telewizor na nowy. Ten proces może trwać do 30 dni.

I teraz pojawiają się moje pytania:

Co jeżeli firma kurierska nie uzna reklamacji? Czy są jakieś inne drogi aby dochodzić swoich praw? Towar niezgodny z umową?
Na gwarancję producenta nie mam chyba co liczyć bo jest to uszkodzenie mechaniczne.
Nie minęło jeszcze 10 dni od odbioru przeze mnie telewizora. Co ze zwrotem?

Proszę o pilną odpowiedź.
Pozdrawiam.

jeśli w protokole nie ma informacji ze uszkodzenie stwierdzono w trakcie przyjęcia paczki od kuriera i w jego obecności stwierdzono uszkodzenie opakowania i zawartości to reklamacja będzie negatywna.

Z tego co mi wiadomo mam prawo do spisania protokołu do 7 dni od odebrania przesyłki.

Tak, ale kurier nie odpowiada za to co się dzieje z przesyłkę po jej doręczeniu. Dlatego domyślnie firmy kurierskie uznają, że skoro przesyłka była przyjęta bez zastrzeżeń, to wszelkie uszkodzenia mechaniczne nastąpiły już po jej odbiorze. A twoje zapewnienia, że nic z nią nie zrobiłeś, że stała na przykłada "grzecznie" w przedpokoju w oczekiwaniu na przyjazd kuriera do spisania protokołu szkody są niestety nic nie warte. przecież kilka dni wcześniej zapewniłeś swoim podpisem, że paczkę odebrałeś w stanie "idealnym".

Ostatnia edycja:
Witam,

Mam pytanie pod koniec października zakupiłam w sklepie RTV telewizor, był bardzo mało używany po dwóch tygodniach uszkodził się nie było w cale obrazu, oddaliśmy tv na naprawę po trzech tygodniach wrócił ( zero informacji co była za usterka), po kolejnych dwóch tygodniach znów to samo i znów na naprawę ( kolejne 3,5 tygodnia), w sumie od czasu zakupu telewizor stoi w serwisie więcej jak w domu co można zrobić w tej sytuacji? czy według nowych przepisów konsumenckich mogę żądać wymiany telewizora na nowy ( usterka niby znów usunięta ale na jak długo?) czy zwrotu pieniędzy bo szczerze mówiąc mam już dość, kupiłam TV aby oglądać telewizję a nie pustą ścianę.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Powrót