G
gregory120
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Witam wszystkich.
Na początku opiszę jak wygląda moja sytuacja.
Zakupiłem na allegro w jednym ze sklepów telewizor LCD.
Jako formę dostawy wybrałem przesyłkę kurierską.
Lecz po pierwszym uruchomieniu ujawniły się wady:
- Na środku matrycy widać świecące piksele.( Dotykając tego miejsca czuć delikatne wgłębienie lub ukruszenie szkła),
- Podczas przechylania słychać, że "coś lata w środku" obudowy,
- Odstaje ramka w rogu,
Dzwoniłem do sprzedawcy w celu zgłoszenia tego. Sprzedawca powiedział, że uszkodzenia spowodowała firma kurierska i tam należy złożyć reklamację.
Powiedział jeszcze, że zawsze wyjmują każdy telewizor w celu sprawdzenia przed wysyłką. (Wg mnie może być to przyczyna uszkodzenia.)
Dzwoniłem do firmy kurierskiej. Na drugi dzień został spisany protokół szkodowy. I uruchomiony proces reklamacji.
Sprzedawca powiedział, że jeżeli firma kurierska uzna reklamację to wymienią mi telewizor na nowy. Ten proces może trwać do 30 dni.
I teraz pojawiają się moje pytania:
Co jeżeli firma kurierska nie uzna reklamacji? Czy są jakieś inne drogi aby dochodzić swoich praw? Towar niezgodny z umową?
Na gwarancję producenta nie mam chyba co liczyć bo jest to uszkodzenie mechaniczne.
Nie minęło jeszcze 10 dni od odbioru przeze mnie telewizora. Co ze zwrotem?
Proszę o pilną odpowiedź.
Pozdrawiam.
Na początku opiszę jak wygląda moja sytuacja.
Zakupiłem na allegro w jednym ze sklepów telewizor LCD.
Jako formę dostawy wybrałem przesyłkę kurierską.
Lecz po pierwszym uruchomieniu ujawniły się wady:
- Na środku matrycy widać świecące piksele.( Dotykając tego miejsca czuć delikatne wgłębienie lub ukruszenie szkła),
- Podczas przechylania słychać, że "coś lata w środku" obudowy,
- Odstaje ramka w rogu,
Dzwoniłem do sprzedawcy w celu zgłoszenia tego. Sprzedawca powiedział, że uszkodzenia spowodowała firma kurierska i tam należy złożyć reklamację.
Powiedział jeszcze, że zawsze wyjmują każdy telewizor w celu sprawdzenia przed wysyłką. (Wg mnie może być to przyczyna uszkodzenia.)
Dzwoniłem do firmy kurierskiej. Na drugi dzień został spisany protokół szkodowy. I uruchomiony proces reklamacji.
Sprzedawca powiedział, że jeżeli firma kurierska uzna reklamację to wymienią mi telewizor na nowy. Ten proces może trwać do 30 dni.
I teraz pojawiają się moje pytania:
Co jeżeli firma kurierska nie uzna reklamacji? Czy są jakieś inne drogi aby dochodzić swoich praw? Towar niezgodny z umową?
Na gwarancję producenta nie mam chyba co liczyć bo jest to uszkodzenie mechaniczne.
Nie minęło jeszcze 10 dni od odbioru przeze mnie telewizora. Co ze zwrotem?
Proszę o pilną odpowiedź.
Pozdrawiam.