Uszkodzony towar allegro

• Autor wątku Autor wątku tutus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tutus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Dzień dobry,

zakupiłem na allegro przedmiot i dotarł on do mnie pęknięty, jednak zauważyłem go dopiero po użyciu (dzbanek z filtrem zalałem wodą).

Sprzedawca uparł się, że przesyłka została uszkodzona w transporcie i wprost powiedział mi przez telefon, że nie uwzględni mi reklamacji, bo miałem obowiązek otworzyć paczkę przy kurierze.
Czy sprzedawca ma prawo zrzucać odpowiedzialność na kuriera i wymagać ode mnie protokołu szkody?
Czy w takiej sytuacji mogę zwrócić przedmiot zgodnie z przepisem o 10 dniach jeśli już używałem przedmiot?
Jeśli nie, to w jaki sposób wyegzekwować zwrot pieniędzy od sprzedawcy, który na 100% odmówi reklamacji?

Ostatnia edycja:
Sprzedawca nie zrzuca odpowiedzialności - pokwitowałeś odbiór przesyłki bez zastrzeżeń.
Teraz musisz tylko udowodnić, że produkt dotarł do Ciebie uszkodzony (a nie, że uszkodzenie zostało spowodowane pomiędzy odbiorem przesyłki a zgłoszeniem wady).

Jeśli zakup był od przedsiębiorcy, to tak, przedmiot możesz zwrócić. Jednak sprzedawca ma prawo potrącić z wartości przedmiotu jakąś kwotę tytułem zmniejszenia jego wartości.

Kurier zostawił przesyłkę u sąsiada.
Czy to nie ma znaczenia, że zapis o tym że sprzedawca nie rozpatruje gwarancji bez protokołu szkody jest na liście klauzul zakazanych?
Czy w tej sytuacji powinienem raczej skontaktować się z firmą kurierską i od nich żądać wydania protokołu szkody?

Miej pretensje do sąsiada, że przyjął paczkę która nie była adresowana do niego...

Protokół od kuriera możesz wziąć, jednak istnieje możliwość że wrócisz do punktu wyjścia.

Przecież sprzedawca nie odmawia ci prawa złożenia reklamacji. Przez telefon zaznaczył jak wg niego wygląda sytuacja.

czyli powinienem się pogodzić ze stratą pieniędzy?

ok dzięki za pomoc. Mam nauczkę

Powrót