Uszkodzony towar allegro

• Autor wątku Autor wątku misiugks
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

misiugks

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam. Proszę o pomoc.
Wystawiłem na allegro towar a mianowicie komputer. Komputer do momentu wysyłki był w pełni sprawny. Kupujący (firma komputerowa)wybrał inny sposób dostawy aniżeli podany w aukcji i przysłał własnego kuriera. Po dotarciu przesyłki kupujący twierdzi iż jest uszkodzona płyta główna i karta graficzna. Kto w tym momencie jest odpowiedzialny za przesyłkę? Czy kupujący miał prawo rozkręcać w tej sytuacji sprzęt aby stwierdzić co jest uszkodzone? W ten sposób można uszkodzić bądź podmienić wiele części.
Liczę na pomoc

Pozdrawiam

Odpowiedzialny za wysyłkę jeżeli towar dobrze i bezpiecznie zapakowałeś w mojej ocenie jest kupujący, w związku z tym, iż wybrał własną firmę kurierską.

Jeżeli towar w chwili wydania kurierowi był w pełni sprawny nie masz się czym martwić.

Jak się ma sprawa odnośnie rozkrecania komputera przez firmę kupującą? Zostało zrobione to bez mojej zgody do czego przyznał się kupujący.
Będę wdzięczny za dalsze odpowiedzi

loco1 napisał:
A niby do czego im potrzebna Twoja zgoda

Moim zdaniem jeżeli komputer podobno nie reagował na przycisk zasilania powinni się skontaktować ze mną a nie rozkręcać i sprawdzać części. W ten sposób można wszystko uszkodzić

misiugks napisał:
Moim zdaniem jeżeli komputer podobno nie reagował na przycisk zasilania powinni się skontaktować ze mną a nie rozkręcać i sprawdzać części. W ten sposób można wszystko uszkodzić

I wada od reki zostałaby usunięta przez ciebie...?

arturoooo napisał:
I wada od reki zostałaby usunięta przez ciebie...?

Jaką mam mieć pewność, że nie uszkodzili czegoś przy rozkręcaniu?

A jaka masz pewność, że uszkodzili?

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

dexxxterek napisał:
A jaka masz pewność, że uszkodzili?

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

A jaką mam mieć pewność że nie?
Kto w tym momencie ponosi odpowiedzialność za wysyłkę?
Ja wiem ze towar wysłałem sprawny.
Patrząc w ten sposób mogę sobie zamawiać rzeczy z dowolnego sklepu, uszkodzić je i żądać zwrotu pieniędzy.

loco1 napisał:
A gdyby nie wybrał?

Gdyby firmę kurierską wybrał sprzedający to w mojej ocenie sprzedający jest odpowiedzialny za towar do momentu wydania go kupującemu lub innej osobie trzeciej upoważnionej do odbioru przesyłki.

W tym przypadku z uwagi na to, że kupujący zamówił swojego kuriera, to sprzedający o ile zapakował prawidłowo wysyłkę jest zwolniony z odpowiedzialności za ewentualne szkody, jakie kurier wyrządzi. Nie ma on przecież wpływu na to, czy kupujący zamawiając usługę kurierską opłacił ubezpieczenie, bądź zadeklarował wartość przesyłki.

altafox napisał:
Gdyby firmę kurierską wybrał sprzedający to w mojej ocenie sprzedający jest odpowiedzialny za towar do momentu wydania go kupującemu lub innej osobie trzeciej upoważnionej do odbioru przesyłki.
Polecam lekturę kc art.544

altafox napisał:

W tym przypadku z uwagi na to, że kupujący zamówił swojego kuriera, to sprzedający o ile zapakował prawidłowo wysyłkę jest zwolniony z odpowiedzialności za ewentualne szkody, jakie kurier wyrządzi. Nie ma on przecież wpływu na to, czy kupujący zamawiając usługę kurierską opłacił ubezpieczenie, bądź zadeklarował wartość przesyłki.

Kupujący upiera się że wysłałem towar jako uszkodzony. Jak twierdzi paczka nie była uszkodzona więc reklamacja u kuriera nic nie da.
Tyle, że ja wysłałem sprawny sprzęt. Moja odpowiedzialność za dostarczenie paczki wg przepisów uokik kończy się w momencie wydania paczki kurierowi.
Kupujący natomiast nie zgadza się z tą tezą i odsyła paczkę. Co w tej sytuacji powinienem zrobić?

loco1 napisał:
Ustosunkuj się do złożonej reklamacji.

Odebrać przesyłkę czy nie?
Mam 14 dni na ustosunkowanie do reklamacji a kupujący wysłał paczkę z powrotem.
Czy w myśl kc art.548 par3 mogę odrzucić reklamacje? Kupujący straszy zgłoszeniem sprawy na policję. W tym momencie wychodzi nieznajomość przepisów kupującego, który uparcie twierdzi że to ja odpowiadam za paczkę.
Co w sytuacji gdy paczka wyglądała na nieuszkodzoną, a mimo tego nastąpiło uszkodzenie podzespołów komputera?

Dziękuje za dotychczasowe porady

Powrót