uszkodzony towar w transporcie

• Autor wątku Autor wątku polpredator
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

polpredator

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,zakupilem na alle...(w celach prywatnych)akumulator motocyklowy,gdy kurier przywiózł paczke z zewnatrz nie bylo sladów uszkodzenia wiec zaplaciłem i odebrałem,po otwarciu okazało sie ze elektrolit wylal sie z pojemnikow uzupelniajacych zalewajac gwarancje paragon itp.oczywiscie tel do sprzedajacegoSklep-firma) uslyszalem ze to moj problem bo odebrałem paczke i mam zlozyc reklamacje do firmy kurierskiej i zadac zwrotu pieniedzy.oczywiscie protokol spisany.sprzedawca dodal ze jezeli odesle im ta paczke to i tak nie odbiora.poczatkowo chcialem wymiany ale teraz jak sie wymiguja ze to nie ich sprawa chce sie domagac zwrotu kosztów,czy to jest zgodne z prawem ze sklep nie odpowiada za uszkodzenie w transporcie alb celowo wyslano mi uszkodzony towar skoro opakowanie nie nosilo sladow uszkodzen.co zrobic w tej sytuacji?

protokol spisany na w nastepnym dniu a zgloszenie ze pazczka jest uszkodzona 20 minut po odebraniu paczki

Nie ma żadnej wartości dowodowej

a jaka ma byc ta wartosc dowodowa?zewnetrznie nic nie wskazywało ze zawartosc paczki jest uszkodzona,mozna tym samym myslec ze towar zostal celowo wyslany uszkodzony

Taka, iż musisz jedynie udowodnić, że uszkodzenie już było.

Wygląda to tak, że paczkę przyjąłeś bez zastrzeżeń, a dopiero na drugi dzień zgłosiłeś nieprawidłowość.
Zgodnie z prawem przewozowym masz prawo domagać się otwarcia przesyłki i sporządzenia protokołu szkód na podstawie samego domniemania, iż przesyłka jest uszkodzona.

Powrót