Utarta prawa do renty rodzinnej w polowie miesiąca

• Autor wątku Autor wątku jamsa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jamsa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Mam dosyć nietypowy problem. Właśnie dostałem pismo, że wraz z ukończeniem 25 roku życia utraciłem prawo do renty rodzinnej (26 luty). Jednocześnie dostałem pismo, że do mojej uczelni zostało wysłane pismo czy byłem studentem do 28.02. Niestety z przyczyn niezależnych nie skończyłem pierwszego semestru i z dniem 15 lutego zostałem skreślony z listy studentów. Tym samym nie mam wątpliwości, że czeka mnie zwrot świadczeń dla ZUS-u. Moje pytanie brzmi: Jak ZUS wyliczy mi zwrot kosztów: Czy będzie to za okres od 15-28 luty czy też cofnie mi całkowicie rentę za okres miesiąca lutego. Dzięki.

Pozdrawiam

Morena napisał:
W lutym masz jeszcze prawo do renty.

Czy jesteś w stanie powiedzieć mi na jakiej podstawie tak wnosisz? Przecież z dniem 15 lutego (skreślenie z listy studentów) ustało moje prawo do renty. Natomiast renta została wypłacona za cały miesiąc luty. Jakoś nie chce mi się wierzyć, że ZUS nie upomni się o zwrot za drugą połowę miesiąca kiedy to renta już mi nie przysługiwała. Niemniej jednak jeżeli mówisz, że tak jest, to byłoby mówiąc krótko i kolokwialnie: Super:). Jeżeli ktoś ma inne interpretacje proszę pisać...

Powrót