Utracona domena

• Autor wątku Autor wątku A_100
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

A_100

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Zwracam się z prośbą o pomoc - jak odzyskać utraconą domenę.

Kilka lat temu założyłem firmę - oraz jako uzupełnienie wykupiłem domenę identyczną z nazwą firmy . Z pomocą home.pl opłacałem domenę przez kilka lat . Korzystałem też z WwW i emaili

Z powodu kilkudniowego opóźnienia -home.pl zwolnił domenę - pomimo faktu , że kilka dni wcześniej opłaciłem jak co roku kolejny rok utrzymania. Jak się okazało później - była to już tylko opłata za konto w home.

Okazało się , że domena została zarejstrowana w ciągu kilku godzin przez firmę zajmująca się wyłapywaniem "przeterminowanych" domen. Pomimo prób - nie udało mi się z nią skontaktować.

Jak można odzyskać prawnie domenę.

Jeśli domena nie jest zastrzeżona w UP to raczej i tak tylko odkupienie wchodzi w rachubę.

wyślij mi na PW adres tej domeny to może pomogę w znalezieniu danych przechwytywacza ;)

A_100 napisał:
Z powodu kilkudniowego opóźnienia -home.pl zwolnił domenę - pomimo faktu , że kilka dni wcześniej opłaciłem jak co roku kolejny rok utrzymania. Jak się okazało później - była to już tylko opłata za konto w home.
To musiałoby być co najmniej 14-dniowe opóźnienie. Wcześniej nie home nie zwalnia domen.
Prawnie nie bardzo jest możliwość odzyskać, poza odkupieniem albo poczekaniem aż minie termin rezerwacji. Może firma która ją przechwyciła jej nie wykupi.

Stanko88 napisał:
wyślij mi na PW adres tej domeny to może pomogę w znalezieniu danych przechwytywacza ;)
Podziel się ze wszystkimi wiedzą jak korzystać z whois ;)

Powrót