L
lolek1234567
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Zakupiłem nazwę domeny i zapłaciłem abonament z góry za kilka lat. Firma oferująca usługę rejestracji domeny dawała korzystny rabat za opłatę dłuższego okresu z góry. Do rejestru NASK jednak zapłaciła tylko za rok. Teraz skontaktował się ze mną rejestrator (pośrednik pomiędzy tą firmą a NASK) który określił firmę której zapłaciłem jako „firmę fakturującą” i poinformował, że firma ta przestała przedłużać klientom ważność domen pomimo wnoszonych przez nich opłat i że nie ma z nią kontaktu, w związku z czym jak chcę utrzymać nazwę domeny to muszę przenieść ją do innej „firmy fakturującej” i ponownie zapłacić. Jak nie to na dniach wygaśnie. Czy to jest legalne? Czy rejestrator nie ponosi odpowiedzialności za podmioty które w jego imieniu sprzedają nazwy domen i pobierają opłaty? Ten chory system działa tak, że NASK reprezentują rejestratorzy a rejestratorów sprzedawcy nazw domen czyli te „firmy fakturujące”. One biorą kasę, znikają i konsument musi płacić kolejny raz. Rejestratorzy ani NASK nie sprzedają bezpośrednio lub stosują stawki zaporowe. Nie biorą też żadnej odpowiedzialności ze te jak je nazywają „firmy fakturujące”. To wygląda jak celowe działanie na szkodę konsumenta poprzez stworzenie takiego systemu sprzedaży przez NASK jako monopolistę w tym zakresie.
Czy ktoś może wie co w takiej sytuacji mogę zrobić i jakie mam prawa?
Czy ktoś może wie co w takiej sytuacji mogę zrobić i jakie mam prawa?