utracony status studenta i brak zgłoszenia tego faktu a równorzędna umowa o pracę

• Autor wątku Autor wątku altiniko33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

altiniko33

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry,
w ubiegłym roku byłem zatrudniony na umowę zlecenie jako student, w połowie września z tytułu nieobronienia pracy dyplomowej zostałem wykreślony, więc de facto status studenta straciłem. W tym okresie równolegle byłem zatrudniony na umowę o pracę u innego pracodawcy, z którym współpracę zakończyłem na początku października i u jeszcze jednego na umowę zlecenie. W grudniu zostałam kolejno zatrudniony na umowę o pracę mając ten jeden wakat plus nieszczęsną umowę zlecenie u pierwszego pracodawcy. Nie pytajcie dlaczego, ale faktu wykreślenia z listy studentów pracodawcy nie zgłosiłem. Jakie będą tego konsekwencje? I czy w grę wchodzi tylko okres przebywania na zleceniu bez umowy o pracę?
Pozdrawiam :)

Podaj daty:
- skreślenia z listy studenta,
- zatrudnienie na umowę o pracę od...do...
- zatrudnienie na umowę zlecenia od...do...

1. skreślenie 16.09, chociaż legitymacja była do 31.10
2. umowa o pracę 07.08 do 05.10 (pierwsza)
3. umowa zlecenie od 30.07 do 30.11 i w tej samej firmie umowa o pracę od 01.12 do dziś

altiniko33 napisał:
I czy w grę wchodzi tylko okres przebywania na zleceniu
Tak - z tytułu umowy zlecenia bezpośrednio po zakończonej umowie o pracę, czyli od 6.10. do 30.11. powinieneś podlegać pod obowiązkowe ubezpieczenie emerytalne i rentowe. Z upływem czasu ZUS to wykryje i będziesz musiał opłacić należne składki wraz z odsetkami.

Powrót