Utrara ubezpieczenia w PUP

• Autor wątku Autor wątku mateuszplex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mateuszplex

Użytkownik
Odpowiedzi
59
Witam pytam teoretycznie jeśli nie stawie się na staż jaki dostałem od pośrednictwa bo to co dostałem po większych przemyśleniach jest śmieszne praca w sklepie ogrodowym za 800 zł a na autobusy wydam koło 150 zł miesięcznie, a jest możliwość ze ojcec załatwi mi prace u siebie gdzie będę miał etat i wgl. wszystkie składki i 2800 zł brutto. Moje pytanie czy jeśli sie nie stawie na straż to strace ubezpieczenie i gdzie moge się ubezpieczyć jeśli bym stracił to w pośredniaku a nie wypaliła by ta praca u ojca ( chodzi mi o tylko takie ubezpieczenie np. pobyt w szpitalu albo wizyty u lekarzy ) to gdzie moge się ubezpieczyć bo wtedy też strace status bezrobotnego i ponowna rejestracja będzie możliwa dopiero za 4 miesiące.

mateuszplex napisał:
Moje pytanie czy jeśli sie nie stawie na straż to strace ubezpieczenie
Nie, jeśli nie przystąpisz do stażu w związku z podjęciem pracy i przedstawisz w PUP umowę.
mateuszplex napisał:
gdzie moge się ubezpieczyć jeśli bym stracił to w pośredniaku a nie wypaliła by ta praca u ojca
Z pewnością odpłatnie w NFZ.
Natomiast ubezpieczenie zdrowotne bezpłatne zależy od wielu czynników np. ile masz lat, czy się uczysz, jaki jest Twój stan cywilny, czy spełniasz kryterium dochodowe zgodnie z ustawą o pomocy społecznej oraz czy nie występują dysproporcje między udokumentowaną wysokością dochodu a Twoją sytuacją majątkową itd.
Szczegółowy katalog osób podlegających obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego oraz wskazanie na kim ciąży obowiązek zgłoszenia i odprowadzenia składki na ubezpieczenie zdrowotne określa ustawa z dnia z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych.

Ostatnia edycja:
widzę że bogaty jesteś. Jeśli nie opłaca ci się za 700 zł na rękę, po odliczeniu dojazdu i podatków, idź do NFZ, tam za 400 zł/miesiąc będziesz miał ubezpieczenie

Poproś kogoś znajomego, może ojca, niech cię "zatrudni" na 1/8 etatu. Suma składek na zus, NFZ, us to ok 70zl. Masz wtedy pełne ubezpieczenie. Tańsze niż dobrowolne w NFZ za 400zł.

j-ms napisał:
widzę że bogaty jesteś. Jeśli nie opłaca ci się za 700 zł na rękę, po odliczeniu dojazdu i podatków, idź do NFZ, tam za 400 zł/miesiąc będziesz miał ubezpieczenie

Bądźmy rozsądni 700 zł to w tych czasach jest śmieszna kwota, najniższa średnia krajowa to 1750 zł brutto czyli na rękę jakieś 1400 zł

700 zl to wiecej niz nic. I jak dobrze licze to o cale 700 zl wiecej od tego co teraz zarabiasz. Idz na staz, a jak tata zalatwi ci prace za 2800 to przerwiesz staz z dnia na dzien

Ostatnia edycja:
Powrót